Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Maradj otthon! 4 tipp, hogyan boldogulj a gyerekkel a négy fal között

default user icon
MME
Bizonytalanság, türelmetlenség, munka home office-ban, oktatás otthonról. Mindezt úgy, hogy közben a gyerekek is otthon vannak, akik nehezen tudnak egy helyben maradni sokáig. Az alábbi négy dolog azonban segíthet, hogy könnyebben boldogulj te is és a gyerkőc is.

A járványügyi helyzet és az ezzel kapcsolatos intézkedések mindannyiunk életét megváltoztatták, a kialakult extém helyzetet pedig nem egyformán éljük meg. Van, aki a bezártságtól és a magánytól tart, míg másoknak az okoz nehézséget, hogy hogyan fogják a munkájukat és a mindennapi teendőiket ellátni otthonról úgy, hogy közben a gyerekek is ott szaladgálnak. Most nekik gyűjtöttünk össze néhány hasznos tanácsot:

Ne pánikolj

Teljesen érthető, hogy tele vagy aggodalommal; meddig tart ez az egész, el tudom-e végezni a munkám, a gyerekem képes lesz-e a jelen körülmények között eredményesen tanulni, na meg hogyan magyarázom el neki a kialakult helyzetet. Annak ellenére, hogy imádod gyerekeidet, jogosan merül fel benned a kérdés: hogy fogod kibírni vele a nap 24 órájában összezárva úgy, hogy közben ő is egyre nyűgösebb. Emiatt ne legyen lelkiismeret-furdalásod, ez teljesen normális ebben a nehéz helyzetben.

A pánikod abból fakadhat, hogy úgy érzed, hogy nem fogod tudni megoldani ezt az óriási problémahalmazt, hiszen a kialakult helyzetre nem sok ráhatásod van. Ha viszont lebontod a problémákat kicsikre, kiválogatod azokat, amikre ráhatásod van és akciótervet készítesz, máris sikereid lesznek, és rendezni tudod az állapotot, élhetőbbé tudod tenni a családod számára a mindennapokat.

Tartsd a kereteket

Fontos tudni, hogy a gyerekeknek szükségük van egy keretrendszerre, hogy biztonságban érezzék magukat, és átlássák feladataikat. Lehet, hogy otthon nem működtetek még szigorú napirendek szerint, hiszen nem is volt rá szükség, de az óvodában vagy az iskolában volt egy megszokott rendszer, amihez a gyerkőcnek alkalmazkodnia kellett. Most otthon is szükség lesz valamilyen struktúrára. Hidd el, így mindenkinek könnyebb lesz.

A gyerek korától függetlenül fontos, hogy tudja, most nincs vakáció. Nem azért van otthon ő és a szülő(k) is, hogy a felnőttek szórakoztassák egész nap. Fontos tisztába lennie azzal, hogy mindenkinek kötelezettségei vannak. A felnőtteknek a munka és a mindennapok menedzselése, az iskolásoknak a tanulás, az óvodásoknak a játékos készségfejlesztés.

Mindezt sokkal könnyebb elfogadni úgy, ha megvannak hozzá a keretek, amiben sokat segíthet az időbeosztás. Előre megbeszélitek, hogy például 8-tól 15-ig iskolaidő, vagy óvodaidő van, addig a szülők is dolgoznak, tehát mindenki csinálja a maga feladatát. Ha van otthon elég hely, akkor a térbeli keretek is jól jöhetnek. Lehet például a nappali sarkában a tanulószoba, amit úgy hagyhat el a gyerek, mint a tantermet, azaz csak a szünetekben. Ha nem a szobájában tanul, sokkal kisebb a kísértés arra, hogy elcsábuljon és más elfoglaltság után nézzen.

Legyél őszinte

Mindez persze jól hangzik, de a gyerekek nem biztos, hogy együttműködőek lesznek. Hogy hogyan lehet ezen változtatni? Úgy, ha komolyan veszed őket. Ha a gyerkőc nem érti a kilakult helyzet fontosságát, és csak annyit érez az egészből, hogy nem csinálhatja azt, amit szeretne, akkor hisztis lesz és még több figyelmet követel majd. Azonban ha érzi, hogy most valami nagy dolog történik, aminek ő is fontos része, akkor együttműködő lesz és segíteni fog. 

Ezért fontos, hogy a saját szintjén kell beavatnod a kialakult helyzetbe. Mondd el neki, hogy mi zajlak a világban, és hogyan hat ez rátok, a családotokra. Nyilván eltérő mértékben fogja ezt befogadni egy 4, egy 10, egy 13, vagy egy 16 éves, de ha a megfelelő módon beszélsz velük, érteni fogják és mindegyik életkorban hálásak lesznek érte, hogy komolyan veszed őket. Utána beszélj a gyerekkel az ő gondolatairól érzéseiről is, hogy a támogatást is érezze és ne féljen, vagy ne érezzen túlzott felelősséget, mert természetesen az sem jó.

Erről nem lesz elég csak egyszer beszélni, mert ahogyan az idő telik, egyre nehezebben viselitek majd az összezártságot. Ilyenkor le kell ülni és újra emlékeztetni kell a gyereket a nem mindennapi helyzetre.

Vonj be másokat is

Bár ez az időszak nem a bandázások ideje, mégis rengetegen vannak, akik segíthetnek. Az internet lehetővé teszi a videóhívásokat, így bárkivel könnyen kapcsolatba léphetünk szinte bármikor. A legtöbben otthon vannak, és sokan vannak (például az idősek közül), akiknek hirtelen túl sok idejük lett a szabadidős programok megszűnése miatt. Még örülni is fognak, ha segíthetnek. Hogy miben? Például olvashatnak mesét videóhívásban a gyerkőcnek, vagy segíthetnek neki tanulni. Sokan szívesen teszik majd, ráadásul neked és a gyereknek is jól jön majd a plusz társaság. Lehet, úgy érzed, hogy magadra maradtál a gyerekeddel a nehéz helyzetben, de igazából nem vagy egyedül.

EZEKET FERTŐTLENÍTSD AZ OTTHONODBAN JÁRVÁNY IDEJÉN >>> 

KORONAVÍRUS-JÁRVÁNY IDEJÉN IS FONTOS AZ IR-DIÉTA >>> 

BIZTONSÁGOS HATÓANYAG AZ IBUPROFÉN LÁZ- ÉS FÁJDALOMCSILLAPÍTÁSRA KORONAVÍRUS TÜNETEK ESETÉN IS >>> 

NEM HISZED EL, MIT FŐZÖTT KRAUSZ GÁBOR A LÁNYÁVAL - VIDEÓ! >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss