Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Mangó, a szerelem gyümölcse

default user icon
MME
A mangónak több mint ezer fajtája van, ráadásul alakja, színe, mérete is változó. Mutatjuk, hogyan fogyasszátok és használjátok fel, és hogyan választhatjátok ki a megfelelőt! S vajon, miért hívják a szerelem gyümölcsének? Cikkünkből ezt is megtudhatjátok.

A mangó Indiából indult világhódító útjára, több mint 4000 évvel ezelőtt. Az időszámítás előtti századokban már egész Ázsiában ismerték, a X. században az araboknak és a perzsáknak, a következő évszázadokban pedig a portugáloknak köszönhető továbbterjedése. Európába az 1700-as években hozták angol utazók a „keleti gyümölcsök királyát”. Ma már Ázsián kívül a Földközi-tenger vidékén, Afrikában és Amerikában is termesztik. A mangófa 40 méter magasra is megnőhet és évszázadokig él.

Indiában a mangó az esküvők elmaradhatatlan kelléke, a szerelem szimbóluma, és állítólag a gyermekáldást is segíti. Számos hindu szertartásban megtalálható, mint Brahma isten jelképe: ágait, fáját halotti máglyákhoz használják, virágait a Síva-istentiszteleteken, gyümölcse pedig örök múzsája a költészetnek. Buddha híres pihenőhelye is egy mangóliget volt.

A mangó színe, mérete

A mangó többnyire ovális, tojásdad alakú, a színe pedig fajtájától függően lehet zöld, sárga, narancssárga, piros és vörös, illetve ezen színek mindegyike foltokban is megjelenhet egyetlen gyümölcsön. Nagy méretbeli különbségek vannak az egyes fajták között - a szilvanagyságútól a többkilós termésig. Nálunk általában 20-60 dekás gyümölcsök kaphatóak. A csonthéjas gyümölcs húsa sárgás-narancssárgás, édes, az őszibarack és az ananász fura, fűszeres ötvözete.

Vásárlása nehéz, mivel éretlenül szedik, és még kemény, amikor a boltokba kerül. Az érettebbek héja megtapintva kissé benyomódik, ekkor a legfinomabb. Illata ilyenkor intenzív, fűszeres, túléretten inkább émelyítő. Az érett gyümölcs néhány napig tárolható hűtőszekrényben.

A kemény mangót szobahőmérsékleten érleld! Tápértéke szénhidrát-tartalma miatt jelentős, energiatartalma 100 grammban 245 kJ/59 kcal. Mégsem hizlal, mert emésztést segítő ballasztanyagokat tartalmaz.

Gyógyító mangó

A mangónak 83 százaléka víz, mégis rendkívül gazdag élelmi rostokban, valamint A-, B1-, B2-, C- és E-vitaminban. Az ásványi anyagok közül a kálium- és a magnéziumtartalma jelentős, továbbá kalcium-, foszfor-, nátrium- és vastartalma is magas.

Rendszeres fogyasztása jótékony hatással van a szívre, segíti a vérképzést, továbbá óvja a bőrt és védi a szervezetet a káros szabadgyököktől. Antibakteriális hatású, immunerősítő és rákmegelőző gyümölcs, ami gazdag antioxidánsokban, valamint vízhajtó és mergetelenítő hatással is bír.

Gyógyító hatása sokféle módon kihasználható: kiválóan gyógyítja a gyulladásokat, a levélfőzettel az indiaiak torok- és mandulagyulladás vagy fogfájás esetén öblögetnek, de asztmánál és hörghurutnál is hatásos. A levelek égetésekor keletkező füst torok- és légcsőbántalmakra jó, a levelek hamuját égési sérülések kezelésére használták, illetve szemgyógyszerek alapanyagául is felhasználták.

Mivel az érett gyümölcsben sok a C-vitamin, a skorbut ellen is véd, de a kolera- és pestisjárványok idején éretlenül megsütött terméseket fogyasztottak, sőt testüket is a gyümölccsel kenegették. A belső termésfal pörkölve és őrölve reuma, himlő, hasmenés és bélférgek ellen még ma is használatos Ázsiában.

Vigyázat: a mangó allergént tartalmaz, arra érzékenyeknél főként bőrkiütés jelentkezhet!

Sokféleképpen használhatjuk fel

A mangó felhasználása a gyümölcs érettségétől is függ. Az éretlen mangó lassiba vagy savanyúságnak is finom, megpárolva pedig zöldségként fogyasztják.

Az érett gyümölcs szélesebb körben használható fel: krémmé pépesítve adhatjuk süteményhez, desszertekhez, tortához, tejberizshez, de bólét vagy fagylaltot is ízesíthetünk vele.

Továbbá gyümölcslét, turmixot, chutney-t készíthetünk belőle. Szeletelve és szárítva, aszalt gyümölcsként is nagyon finom.

Lapos, szőrös, nagy, kagyló alakú magját elég nehéz kiszedni, ezért a mangót mélyen bevágva először fejtsd le a magról, aztán a gyümölcshúst négyzethálósan beirdalva (bevagdosva) fordítsd ki a héjánál fogva!

Ázsiában szárítva és őrölve fűszernek is használják. Sok indiai család mindennapi fűszermártása a mangócsatni. Sajtok és húsok jó kiegészítője, sonka, lazac, rák vagy (főként szárnyas) sültek, wokban készült keleti ételek mellé kiváló.

S ha egy kis mangópürét pezsgővel felöntünk, finom koktélt kapunk, a mangótequila (fél mangó, 5 cl tequila, 1 cl citromlé, tálaláshoz jég, mentalevél) pedig bolondító.

MANGÓS-MOZZARELLÁS PIRÍTÓS
Hozzávalók

  • 1 mangó
  • 25 dkg mozzarella
  • 15 dkg rukkola
  • 1 narancs héja és leve
  • kevés parmezán
  • 2 evőkanál balzsamecet
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • só, bors

Elkészítés: Mosd meg a rukkolát, és szárítsd meg. Csöpögtesd le a mozzarellát, hámozd meg a mangót, és mindkettőt vékonyan szeleteld fel. Egyenletesen helyezd el a rukkolát egy tálon, majd rá a mozzarella- és a mangószeleteket. Sózd, borsozd ízlés szerint. A narancslét, a narancs reszelt héját, a balzsamecetet és az olívaolajat kevés sóval keverd össze, és locsold a salátára. Végül szórd meg darabos parmezánnal. Pirítóssal tálald!

PIKÁNS MANGÓSALÁTA
Hozzávalók

  • 2 db mangó
  • 4 friss szál menta
  • 5 db dió bele apróra vágva
  • 1 db közepes nagyságú vöröshagyma
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 teáskanál méz
  • 1 evőkanál fehérborecet

Elkészítése: Az olívaolajat keverd el a mézzel, a borecettel és egy pici sóval. A többi hozzávalót vágd fel, és keverd össze egy másik, nagyobb tálban. A szószt öntsd a mangós-hagymás keverékre, és keverd össze. Legalább egy órát pihentesd a hűtőben! Tálalás előtt még egyszer keverd össze!

MANGÓS DESSZERT
Hozzávalók

  • 2-3 mangó
  • 10 dkg cukor
  • 1 rúd fahéj
  • 2,5 dl víz
  • 2 dl tejszín
  • néhány csepp vaníliasűrítmény

Elkészítés: A cukor felét a fahéjrúddal főzd fel a vízben. Körülbelül 15 percig hagyd párolódni, ekkor egy könnyű szirup keletkezik. Közben a mangót vágd hosszában 1 centis szeletekre (a darabolás után húzd le a héját), és tedd a szirupba. Körülbelül 5 percig lassú tűzön párold, majd vedd ki a fahéjrudat, és a szirupot ízesítsd a vaníliaeszenciával. Kihűlés után tejszínhabbal tálald!

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss