Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Mangalica sült vargányával

120 perc
mester
költséges
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • 8 szelet mangalicakaraj (esetleg -tarja)
  • 2 dl száraz fehérbor
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • frissen őrölt bors
  • rozmaring
  • kapor
  • petrezselyemzöld
  • snidling
  • 1-2 dl olívaolaj a pácoláshoz
  • A vargányához:
  • 30 dkg vargányagomba
  • 1 fej fehér (mediterrán) hagyma
  • 2-3 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 dl száraz fehérbor
  • őrölt fehérbors
  • őrölt petrezselyemzöld

Elkészítés

Elkészítés: A hússzeleteket mindkét oldalukon gyengén sózom, erősebben borsozom, kenőtollal megkenem olajjal. Ezután megszórom a ledarált vagy finomra aprított zöldfűszerekkel (rozmaring, kapor, petrezselyemzöld, snidling), tálba helyezem, a szeletek közé adom a vékonyra szeletelt fokhagymagerezdeket. Felöntöm a pácolásra szánt olajjal, hogy ellepje, berakom a hűtőbe 1 napra.

A tálaláshoz szükségem lesz egy remek mártásra, aminek elkészítése időigényes, ehhez Dzsafi barátom klasszikus barnamártás receptjét készítem, figyelem, elkészítési ideje hosszadalmas, 1,5-2 óra, de megéri előre dolgozni!

Nézzük a vargányát! A gombát vékonyra szeletelem, a hozzá járó hagymát félfőre, vékony szeletekre aprítom, kézzel részeire szedem, a fokhagymagerezdeket pépesítem.

Kezdjünk főzni: két, hasonló gázlapot használok párhuzamosan. Az egyiken egy öntöttvas serpenyőben a hűtőből elővarázsolt mangalicaszeleteket készítem, a másik a teflon serpenyőben készülő vargányáé.

Az öntöttvas serpenyőben a hússzeletek mindkét oldalát lassú tűzön, többször átforgatva porhanyósra sütöm, jó szokásomhoz híven fehérborral felöntve vajpuhára párolom.

Olívaolajon megpárolom a hagymát, hozzáadva a pépesített fokhagymát, beleadom a felszeletelt gombát, saját levében lassú lángon párolom, gyengén sózom, ízesítem a fehérborssal, felöntöm a borral, hozzáadom a petrezselyemzöldet, így zsírjára pirítom.

Ha jól dolgoztam, egyszerre készültek el, tálalok!

Megjegyzés

Bővebben a Pasik a konyhában blog mangalicáról szóló fejezetében olvashatsz.

Megvallom, régen, de elkészítettem ezt az ételt! Két-három éve azonban eszemben sem volt, hogy valamikor gasztroblogot fogok írni, de arra sem gondoltam, hogy receptjeim megjelennek valahol, valamikor… Így fotókat sem készítettem...
- Nanasnani

Ezek is érdekelhetnek

Friss