Elkészítés: A hússzeleteket mindkét oldalukon gyengén sózom, erősebben borsozom, kenőtollal megkenem olajjal. Ezután megszórom a ledarált vagy finomra aprított zöldfűszerekkel (rozmaring, kapor, petrezselyemzöld, snidling), tálba helyezem, a szeletek közé adom a vékonyra szeletelt fokhagymagerezdeket. Felöntöm a pácolásra szánt olajjal, hogy ellepje, berakom a hűtőbe 1 napra.
A tálaláshoz szükségem lesz egy remek mártásra, aminek elkészítése időigényes, ehhez Dzsafi barátom klasszikus barnamártás receptjét készítem, figyelem, elkészítési ideje hosszadalmas, 1,5-2 óra, de megéri előre dolgozni!
Nézzük a vargányát! A gombát vékonyra szeletelem, a hozzá járó hagymát félfőre, vékony szeletekre aprítom, kézzel részeire szedem, a fokhagymagerezdeket pépesítem.
Kezdjünk főzni: két, hasonló gázlapot használok párhuzamosan. Az egyiken egy öntöttvas serpenyőben a hűtőből elővarázsolt mangalicaszeleteket készítem, a másik a teflon serpenyőben készülő vargányáé.
Az öntöttvas serpenyőben a hússzeletek mindkét oldalát lassú tűzön, többször átforgatva porhanyósra sütöm, jó szokásomhoz híven fehérborral felöntve vajpuhára párolom.
Olívaolajon megpárolom a hagymát, hozzáadva a pépesített fokhagymát, beleadom a felszeletelt gombát, saját levében lassú lángon párolom, gyengén sózom, ízesítem a fehérborssal, felöntöm a borral, hozzáadom a petrezselyemzöldet, így zsírjára pirítom.
Ha jól dolgoztam, egyszerre készültek el, tálalok!