Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Mandulás madeleine eperöntettel

30 perc
bonyolult
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók 16 db közepes méretű süteményhez:
  • 2 db közepes méretű tojás szétválasztva
  • 7,5 dkg süteményliszt
  • 10 dkg hántolt, finomra őrölt mandula (mandulaliszt)
  • 8 dkg vaníliával kevert porcukor + 1 evőkanál a szóráshoz
  • 7,5 dkg vaj
  • 1 nagyobb kezeletlen citrom reszelt héja
  • 1 csipet só
  • 1 teáskanál narancslikőr (elhagyható)
  • 3 dkg hántolt, szeletelt mandula
  • Az eperöntethez:
  • 25 dkg friss eper
  • 1 evőkanál vaníliával kevert porcukor
  • 1 evőkanál narancslikőr (elhagyható)

Elkészítés

Elkészítés: A vajat kis edényben felolvasztom, kissé hűlni hagyom. A tojásfehérjéből közepes keménységű habot verek. A tojások sárgáit a cukorral fehéredésig keverem, majd hozzáadom a vajat, a narancslikőrt. Folyamatos keverés mellett kanalanként adagolom az összetevőkhöz az őrölt mandulát, majd a lisztet és a csipet sót. Végül belereszelem a citrom héját, majd beleforgatom a fehérjehabot.

A sütőt 180 fokra előmelegítem.

A szilikon madeleine-forma mélyedéseibe 1-1 púpozott teáskanálnyi tésztát adagolok, a kanál hátával kissé lelapítom. Nem baj, ha nem tölti ki teljesen a formát, sütés közben szép egyenletesen eljut a tészta minden rovátkába. A tészták tetejére kevés mandulalapot szórok. 10-12 perc alatt világosra sütöm.

Könnyedén kifordítom a madeleine-eket a formából, fátyolnyi vaníliás porcukorral meghintem.

Az öntethez az eperszemeket megmosom, nagyobb darabokra vágom, a cukorral és narancslikőrrel keverőpohárba halmozom, botmixerrel pürésítem. Az igazán homogén öntethez finomszövésű szűrőn átpasszírozom a pürét, de ha ez a fázis elmarad, úgy is tökéletes a végeredmény, sőt akár kétféle is készülhet: fele passzírozva, fele pürésítve.

A madeleine-eket az eperöntettel vagy pürével kínálom, mindenki kedvére kanalazhat rá, vagy belemártogathatja a mandulának és a citromhéjnak köszönhetően különleges aromájú, könnyű aprósüteményt.

Megjegyzés



További fotók, érdekességek és receptek Habliliom blogjában! - Habliliom

Ezek is érdekelhetnek

Friss