Elkészítés: A vajat kis edényben felolvasztom, kissé hűlni hagyom. A tojásfehérjéből közepes keménységű habot verek. A tojások sárgáit a cukorral fehéredésig keverem, majd hozzáadom a vajat, a narancslikőrt. Folyamatos keverés mellett kanalanként adagolom az összetevőkhöz az őrölt mandulát, majd a lisztet és a csipet sót. Végül belereszelem a citrom héját, majd beleforgatom a fehérjehabot.
A sütőt 180 fokra előmelegítem.
A szilikon madeleine-forma mélyedéseibe 1-1 púpozott teáskanálnyi tésztát adagolok, a kanál hátával kissé lelapítom. Nem baj, ha nem tölti ki teljesen a formát, sütés közben szép egyenletesen eljut a tészta minden rovátkába. A tészták tetejére kevés mandulalapot szórok. 10-12 perc alatt világosra sütöm.
Könnyedén kifordítom a madeleine-eket a formából, fátyolnyi vaníliás porcukorral meghintem.
Az öntethez az eperszemeket megmosom, nagyobb darabokra vágom, a cukorral és narancslikőrrel keverőpohárba halmozom, botmixerrel pürésítem. Az igazán homogén öntethez finomszövésű szűrőn átpasszírozom a pürét, de ha ez a fázis elmarad, úgy is tökéletes a végeredmény, sőt akár kétféle is készülhet: fele passzírozva, fele pürésítve.
A madeleine-eket az eperöntettel vagy pürével kínálom, mindenki kedvére kanalazhat rá, vagy belemártogathatja a mandulának és a citromhéjnak köszönhetően különleges aromájú, könnyű aprósüteményt.