hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Mandulás-karamellás kalács

120 perc
rafinált
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A tésztához:
  • 50 dkg liszt
  • 1 tojás
  • 7 dkg olvasztott vaj
  • 7 dkg cukor
  • 2 dkg élesztő
  • kb. 2,5 dl langyos tej
  • 1/2 citrom reszelt héja
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • kb. 3 dkg mazsola - ízlés szerint lehet több is, de el is hagyható
  • csipet só
  • A töltelékhez:
  • 3 dkg olvasztott vaj
  • 8 dkg cukor
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 2 dkg liszt
  • A tetejére:
  • 6 dkg vaj
  • 8 dkg méz
  • 2 evőkanál cukor
  • 10 dkg szeletelt mandula

Elkészítés

Elkészítés: A tészta hozzávalóiból kelt tésztát dagasztunk, a végén a mazsolát is beledolgozzuk, és meleg helyen a duplájára kelesztjük.

Egy 26 cm-es kerek tortaformát kibélelünk sütőpapírral úgy, hogy legalább 2 cm-es belső pereme is legyen.

A tetejére valókat összeolvasztjuk, a mandulát kb. 5 percig egész halvány rózsaszínűre pirítjuk csak benne, a sütőpapíron elsimítjuk.

A megkelt tésztát átgyúrjuk, kb. ujjnyi téglalap formára kinyújtjuk, az olvasztott vajjal megkenjük. A cukrot összekeverjük a fahéjjal és a liszttel, megszórjuk, és hosszanti oldaláról szorosan felcsavarjuk. Éles késsel 12 egyforma részre feldaraboljuk, az egyes darabokat a mandula tetején elosztjuk.

Letakarva újrakelesztjük, közben a sütőt előmelegítjük 200 fokra. A tésztát betoljuk, a hőfokot 10 perc után visszavesszük 190 fokra, és kb. 30-35 perc alatt megsütjük.

A formában hagyjuk hűlni 5-10 percig, majd tálra borítjuk, a papírt óvatosan lehúzzuk, és ha megfelelően kihűlt, tálalhatjuk.

Különlegesen finom!

Ezek is érdekelhetnek

Friss