Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Mandarinos kacsamájpástétom

90 perc
rafinált
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A kacsamájpástétomhoz:
  • 35 dkg pecsenye kacsamáj
  • 1 nagy fej hagyma
  • 8 dkg vaj + 2 dkg a végén
  • 2 evőkanál brandy
  • 3 evőkanál marsala bor
  • 4 szál petrezselyem
  • fél narancs reszelt héja
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 1 dl mandarinlé
  • fél teáskanál majoranna, zsálya, kakukkfű + mindegyikből 1 csipet a végén
  • 2 késhegynyi őrölt szerecsendió
  • bors
  • A narancsos zseléhez:
  • 6 lap zselatin
  • 3 dl narancslé
  • 1 dl víz
  • 1 teáskanál cukor
  • 2 evőkanál citromlé

Elkészítés

Elkészítés: A hagymát felkockázzuk, és a 8 dkg vajon üvegesre dinszteljük. Ekkor beletesszük a kockára vágott májat, a fél teáskanál majorannát, zsályát és kakukkfüvet, 0,5 dl mandarinlevet, és kb. 15 perc alatt a májat puhára főzzük. Főzés közben, amikor már eltelt 10 perc, hozzáadjuk a maradék 0,5 dl mandarinlevet, s 2-3 perccel ezután, a brandyt és a marsalát is, hogy kifőjön belőle az alkohol nagy része. Az alkohol beleöntésének pillanatáig a legkisebb gázrózsa közepes lángján dolgozzunk, de amikor az alkohol belekerül, pár perce vegyük fel a lángot teljesen. Kb. még 2-3 percig főzzük így, ekkor már eltelik a 15 perc összesen, s elzárjuk alatta a tüzet. Hozzákeverjük a szerencsendiót, a reszelt citromhéjat, a reszelt narancshéjat és az 1 csipet majorannát, zsályát és kakukkfüvet, majd ízlés szerint sózzuk és borsozzuk.

Kézi botmixerrel az egészet összepépesítjük. Szedjük ki egy mély tálba mixeléshez, mert van úgy, hogy sok leve lesz a májas alapnak, ez függ a vajtól, függ attól, mennyi vizet enged ki a máj, s ha a sok lével együtt mixeljük, nem biztos, hogy pástétom lesz belőle. A mély tálba szedjük bele a májat és a sűrűjét a masszának, s így mixeljük össze úgy, hogy ekkor már beletesszük a 2 dkg vajat is. Mixelés után kóstoljuk meg, kell-e még bele só vagy bors, s ha igen, akkor tegyünk bele és keverjük el benne.

Ekkor egy 32 cm hosszú, 7 cm széles, 2,5 cm mély tárolót kibélelünk fóliával, s amikor már langyosra hűlt a massza, beletöltjük, s néhány órára hűtőbe tesszük. Addig legyen a hűtőben, amíg meg nem keményedik a pástétom.

A mandarinzseléhez a zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk, majd utána gőz fölött megolvasztjuk, és 5-6 evőkanál narancslével elkeverjük, és hozzáöntjük a többi narancsléhez.

Majd az őzgerincformát harmadáig töltjük narancslével, és hűtőbe tesszük, amíg meg nem dermed a narancslé. Ekkor rátesszük a pástétomot, s a maradék levet is a pástétomra öntjük. Egy éjszakára hűtőbe tesszük.

Ezek is érdekelhetnek

Friss