Az almát megpucolás után kis darabokra szeleteljük, és egy serpenyőben, minden hozzávalóval feltesszük párolni, először fedő alatt, majd levesszük a fedőt, és a levét elpároljuk.
A tésztához minden hozzávalót egy nagy tálban összekeverünk (a margarin puha legyen). Ha összedolgoztuk, kicsit a hűtőbe tesszük pihenni. Majd belenyomkodjuk egy tepsibe, 1 cm-es peremet is hagyunk neki.
A kész almapépet ráöntjük a nyers tésztára, elsimítjuk, és mehet az előmelegített sütőbe. 190 fokon addig sütjük, míg a pereme szépen megpirul. Kivesszük, hűlni hagyjuk.
Elkészítjük a vaníliakrémet: először megfőzzük a pudingot, majd a vége felé belekeverjük a kókuszzsírt és a margarint is, vigyázzunk: ne égjen le!
A kihűlt almás tészta tetejére kenjük a vaníliás krémet, elsimítjuk, és mehet hűlni.
A mogyorós réteghez, minden hozzávalót egy edénybe teszünk, melegítjük, folyamatosan kevergetjük, és ha szép karamellszínű, akkor a kihűlt vaníliás rétegre halmozzuk kis adagokban, rögtön elsimítjuk késsel. Mehet ez a réteg is hűlni.
Végül a csokimázt is elkészítjük, mindent egy edénybe teszünk, kevergetve melegítjük, míg homogén és fényes, sima lesz, kanállal rácsorgatjuk a tetejére.
Ez egy öszvér süti, több süti kombinációja. Igaz, hogy munka-, alapanyag- és időigényes, de a siker garantált. Elrontani nem lehet, ha betartjuk, hogy a rétegeket hagyjuk kihűlni, és csak ezután tesszük rá a következőt.
Kókuszzsírt már lehet kapni, finom, pikáns kókuszízt ad a vaníliakrémnek. A mogyorós karamell máznál ha több cukor kerül bele, ropogni fog és a puha krémeken nehéz szeletelni, ha több zsiradékot kap, finom puha réteget kapunk. - ekesandi