A Mikulás muffinhoz először a málnakrémet készítjük el. A málnát botmixerrel pürésítjük, leszűrjük. Hozzáöntjük kristálycukrot és felmelegítjük. Amikor már meleg, mehet bele a keményítő. Addig forraljuk, amíg sűrű pudingszerű lesz. A krémet hűlni hagyjuk, majd hűtőbe tesszük legalább egy órára.
Közben a hideg habtejszínhez hozzáadjuk a porcukrot, és 20 dkg mascarponét. A keveréket konyhai robotgép segítségével sűrű krémmé verjük.
A kihűlt málnakrémet kivesszük a hűtőből, és a maradék 5 dkg mascarponéval alaposan elkeverjük, majd ezt a keveréket hozzáadjuk a tejszínes mascarponés krémhez. Ezután mehet bele az ételfesték. Szép, homogén krémmé keverjük és felhasználásig a hűtőben pihentetjük.
Amíg a krém pihen, elkészítjük a muffinokat. A lisztet, a sütőport, a porcukrot, a vaníliás cukrot elkeverjük, hozzáadjuk a tojásokat, az olvasztott vajat, a tejet, a csipet sót, és a reszelt citromhéjat.
A sütőt előmelegítjük 170 fokra. A tésztát muffinformába kanalazzuk és 20-30 perc alatt megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük. Ha elkészült, hűlni hagyjuk.
A lehűlt málnás krémet habzsákba tesszük, és a muffinok tetejére mikulás sapka formát nyomunk. A krém és a tészta találkozásának szélére kókuszreszeléket szórunk, a tetejére bojtnak hópehely dekorcukrot teszünk.