Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Malackaraj tökmagos burgonyával és szilvás gombamártással

MME MME
5/5
60 perc
rafinált
átlagos
4 adag
Hozzávalók
  • Hozzávalók 4 személyre:
  • 1 kg bőrös malackaraj csonttal
  • 1 kávéskanál őrölt majoránna
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 dl sör
  • 5 dkg füstölt szalonna
  • A tökmagos burgonyához:
  • 60 dkg burgonya
  • 1-1,5 dl tej
  • 3 dkg vaj
  • 2 evőkanál pirított tökmag
  • A szilvás gombamártáshoz:
  • 15 dkg shitake gomba (2 dkg szárított)
  • 20 dkg aszalt szilva
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál olaj

Elkészítés

Előkészítés: A húsnak bőrös részét éles késsel keresztben és hosszában is bevágjuk, hogy jól lehessen szeletelni, majd a bőrét kihagyva, bedörzsöljük sóval, majoránnával. Letakarva, hűtőben, akár 1 napig is pihentethetjük.

Elkészítés: Elkészítéskor a sütőt 160 fokra (gázsütő 1. fokozat) előmelegítjük. A hagymát megtisztítjuk, felszeleteljük, egy tepsiben elterítjük, rátesszük a húst, pici vizet öntünk alá, és a sütőben megsütjük. Sütés közben gyakran kenegetjük sörbe mártott szalonnával, és ha kell, kevés vizet öntünk alá, hogy ne égjen a tepsi. Ha bőre ropogós, a hús puha, akkor készült el.
A tökmagos burgonyához a burgonyát megmossuk, héjában puhára főzzük. Leszűrjük, lecsepegtetjük, kissé kihűtjük, majd megtisztítjuk, és áttörjük. Kikeverjük a forró tejjel, a vajjal, sóval és a tökmaggal, óvatosan összemelegítjük.
A szilvás gombamártáshoz a gombát megtisztítjuk, felszeleteljük (a szárítottat előírás szerinti ideig vízbe áztatjuk). Az aszalt szilvát összevágjuk. A fokhagymát meghámozzuk, összetörjük. Felforrósítjuk az olajat, megfuttatjuk benne a gombát, majd rátesszük az aszalt szilvát, a zúzott fokhagymát, pici sót, és ráöntjük a sült visszamaradt szaftját. Összeforraljuk.
A sültet a gombás mártással és a burgonyapürével kínáljuk.

Munka: kb. 1 óra
Fogyasztható: kb. 5 óra múlva
1 adag: 1290 kcal

Megjegyzés

Fotó: Komáromi Zoltán

Ez a recept a Kiskegyed Konyhájában jelent meg. - MME

Ezek is érdekelhetnek

Friss