Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Máktorta vaníliás-almás töltelékkel

120 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók egy 20 cm-es tortaformához:
  • A tésztához:
  • 7 db tojásfehérje
  • 20 dkg kristálycukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 15 dkg mák (egész)
  • 4 dkg édes morzsa (nálam babapiskóta)
  • 8 dkg reszelt alma
  • 1/2 citrom reszelt héja
  • A krémhez:
  • 2,5 dl tej
  • 10 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 3 db tojássárgája
  • 1 csomag vaníliás pudingpor (vagy 5 dkg étkezési keményítő)
  • 2 dl habtejszín
  • Az almatöltelékhez:
  • 20 dkg alma héjastul lereszelve
  • 3 dkg vaj
  • 5 dkg kristálycukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1/2 citrom leve
  • őrölt fahéj
  • 1 teáskanál étkezési keményítő
  • 1 evőkanál víz

Elkészítés

Elkészítés: Az almát alaposan mossuk meg, majd héjastul egy nagyobb lyukú reszelőn reszeljük le. A babapiskótát morzsoljuk jól össze.

A tojásfehérjéket robotgéppel kezdjük el habosra verni. Amikor már kezd kifehéredni, akkor kanalanként adjuk hozzá a cukrot, és verjük kemény habbá. A mákot (nem kell megdarálni!!!), az összemorzsolt babapiskótát, a reszelt citromhéjat és a reszelt almát keverjük össze. Ezután apránként, óvatosan keverjük hozzá a keményre felvert cukros tojásfehérjét.

Egy gáztepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd kanalazzuk rá a masszát, és egyenletesen simítsuk el a tetejét. Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd 200 fokon kb. 15 perc alatt süssük készre a tésztát. A sütőből kivéve, még melegen húzzuk le a megsült tésztáról a sütőpapírt, majd hagyjuk teljesen kihűlni.

Amikor már teljesen kihűlt a tészta, 3 egyforma kört vágjunk ki belőle.

A krémhez a tojások sárgáját a cukor felével és egy kevés tejjel keverjük simára. A maradék tejet melegítsük forráspontig, majd állandó keverés mellett csorgassuk bele a tojásos-pudingos-cukros keveréket.
Kevergetve pár perc alatt főzzük sűrű masszává, majd vegyük le a tűzről, és teljesen hűtsük ki.

A tejszínt verjük kemény habbá, majd robotgéppel, állandó keverés mellett, apránként keverjük hozzá a teljesen kihűlt pudingos masszához.

Az almatöltelékhez egy serpenyőben hevítsük fel a vajat, majd adjuk hozzá a cukrot, a fahajat, majd a citromlevet, és kevergetve pár perc alatt karamellizáljuk meg. Ezután adjuk hozzá a lereszelt almát, alaposan keverjük össze, majd pároljuk puhára, közben többször keverjük meg. Amikor teljesen megpárolódott az alma, öntsük hozzá a vízzel simára elkevert étkezési keményítőt, majd kevergetve kicsit sűrítsük be. Végül az almás masszát szintén teljesen hűtsük ki.

A torta összeállítása: helyezzük az egyik tortalapot egy tálcára, majd kenjük rá az elkészült krém felét. Ezután helyezzük rá a második tortalapot, majd kenjük rá a teljesen kihűlt almás tölteléket. (Én először rákentem a tésztára az almás tölteléket, majd úgy helyeztem rá a krém tetejére. Így könnyebb volt elkenni, és nem nyomódott szét alatta a krém.) Ezután helyezzük rá az almás töltelékre a harmadik tortalapot, majd a maradék krémmel kenjük be a torta tetejét és az oldalát. Ízlés szerint díszítsük a tortát mákkal, és puhára főzött almagerezdekkel.

Az elkészült tortát pár órára tegyük be a hűtőszekrénybe, hogy a töltelék és a krém teljesen megdermedjen, és az ízek jól összeérjenek.

Közvetlenül tálalás előtt vegyük ki a hűtőből, majd éles késsel, ízlés szerint felszeletelve kínáljuk.

Megjegyzés

A tésztát akár tepsiben, akár pedig tortaformában, lehetőleg egyszerre kell kisütni, mert az alma levesességétől egy idő után összeesik.
Tepsiben való sütés után a tésztát 3 egyenlő részre is felvághatjuk, majd ugyanígy rétegezve megtölthetjük. Ebben az esetben az elkészült süteményt ízlés szerint felszeletelve tálaljuk. - kgizike

Ezek is érdekelhetnek

Friss