hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Máktorta meggyes krémmel

90 perc
rafinált
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók egy 24 cm-es tortaformához:
  • A tésztához:
  • 20 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 8 dkg vaj
  • 2 db tojás
  • 1 dl tej
  • 10 dkg darált mák
  • 20 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • Aeggyes krémhez:
  • 25 dkg mascarpone
  • porcukor ízlés szerint
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 2 dl habtejszín
  • 30 dkg meggy (cukrozott)
  • csokoládé a díszítéshez

Elkészítés

Elkészítés: A tésztához a porcukrot keverjük habosra a vajjal és a 2 egész tojással, majd adjuk hozzá a tejet is. Allandó keverés mellett kanalazzuk hozzá a sütőporral és a darált mákkal összekevert lisztet, addig keverjük, míg a tészta szép sima lesz.

A tortaformát vékonyan kenjük és lisztezzük ki, majd öntsük bele a masszát, és egyenletesen simítsuk el. Helyezzük előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 40-45 perc alatt (tűpróbáig) süssük készre. A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a formában, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki egészen.

A meggyet pár órával a felhasználás előtt magozzuk ki, majd cukrozzuk le. Ezután alaposan csepegtessük le, majd kb. a felét botmixerrel pépesítsük (én este cukroztam le, hogy jól átjárja a cukor a gyümölcsöt). A mascarponét keverjük simára az ízlés szerinti mennyiségű porcukorral és a vaníliás cukorral. Ezután apránként keverjük hozzá a pépesített meggyet (kanalanként adjuk hozzá a meggyet, nehogy túl lágy legyen a krém). A habtejszínt verjük kemény habbá, majd szintén apránként, óvatosan keverjük hozzá a meggyes krémhez.

A teljesen kihűlt tortát éles késsel vágjuk félbe, majd az alsó tésztalapot kenjük meg a meggyes-habos krémmel. Ezután a maradék meggyet ízlés szerint osszuk el a krém tetején. Helyezzük rá a másik tortalapot, majd tenyérrel kicsit nyomkodjuk le. Végül a maradék krémmel vonjuk be a torta külső felét is.

A csokoládét gőzfürdő fölött olvasszuk fel, majd hagyjuk kicsit hűlni, és ízlés szerint csorgassuk a tortára. Az elkészült tortát helyezzük be 1-2 órára a hűtőbe, hogy a krém kellően megdermedjen, és az ízek jól összeérjenek.

Közvetlenül tálalás előtt vegyük ki a tortát a hűtőből, majd éles késsel ízlés szerint felszeletelve kínáljuk.

Ezek is érdekelhetnek

Friss