Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Makrobiotikus táplálkozás – évezredek óta hatásos

default user icon
SB
Adri barátnőm szerint a vargabéles is makrobiotikus étel, hiszen ő jó alaposan megrágja, amikor elege van a barnarizsből és a miso levesből. Ha a dietetikusok ezt hallanák, elájulnának, hiszen a makrobiotika kicsit több, mint megfontoltan rágni.
A makrobiotikus táplálkozás

A görög macro (hosszú) és bios (élet) szavak összetételéből eredő makrobiotikus táplálkozás hosszú múltra tekint vissza. Több ezer éve ismerik, Hippokrátész írásai is említik. A levegőről, a vizekről és a helyekről című munkájában egészséges és hosszú életű embereket ír le ezzel a kifejezéssel. Az inkák és a kínaiak is használták a makrobiotikus tanokat. George Ohsawa az 1950-es években kezdte terjeszteni elméletét Észak-Amerikában.

Alapelvek

A makrobiotikus táplálkozás az ún. sokoju életmód része. A filozófiai alapot a taoizmus adja. A makrobiotikus táplálkozási elvek ismerősek lesznek a bio és a vegán híveinek.

Fogyasztható élelmiszerek: gabonák, zöldségek, halak, szójafélék, tofu. Tilos a kenyér, a hús és mindenféle tejtermék. Előnyben részesítik a helyben termesztett ételeket és az idényzöldségeket. Csak semmi finomított, tartósított élelmiszer. És mindent jól meg kell rágni. A főzési eljárások közül a párolás, a gőzölés és a főzés a legjellemzőbb, ritkán előfordul serpenyőben vagy sütőben sütés.

A makrobiotikus táplálkozás a jin és jang energiákat is figyelembe veszi. Az ötféle alapíznek (keserű, savanyú, édes, csípős és sós), valamint az ötféle alapszínnek (zöld, piros, sárga, fehér és fekete) is harmóniában kell lenniük egymással.

Figyelem! Eltérések lehetnek az egyes makrobiotikus szakértők között abban a tekintetben, hogy mi fogyasztható és mi nem, helyhiány miatt cikkünk nem tér ki ezek bemutatására.

Gabonák

A tápanyagbevitel 30-50 %-át a gabonák alkotják. Barnarizs, köles, hajdina, árpa, zab, kukorica, rozs. Ritkán fogyasztható élesztőmentes kenyér, a mochi (édes japán rizsfajta), a quinoa. Szintén ritkán, de lehet enni soba tésztát (japán hajdina tészta), somen tésztát (búzalisztből készülő, szintén japán tésztafajta), udon tésztát (ez is japán és ez is búzalisztből készül).

Zöldségek és gyümölcsök

Minden étkezéskor javasolt a zöldségek fogyasztása, nem ajánlott viszont üvegházban nevelt zöldségeket vásárolni. A zöldségeket általában párolva, ritkábban hidegen sajtolt olajban sütve fogyasztják. Sajnos a burgonya, paprika és paradicsom nem javasolt, így a magyaros ízeket el is felejthetjük. Ami fogyasztható például: petrezselyem, újhagyma, kel zöldje, tök, brokkoli, káposzta, karalábé, hagyma, shitake gomba, zöldborsó, articsóka.

Mit lehet még enni?

Naponta egyszer hüvelyesek fogyaszthatók, elsősorban bab- és lencsefélék, de ezekből sem minden fajta. Részei még a makrobiotikus étrendnek a különféle algák és a miso leves.

Szójatermékeket is lehet enni: szárított és friss tofu, natto (erjesztett szójakészítmény), tempeh (szójasajt, erjesztett szójából készül) kerülhet az asztalunkra.

Halat hetente kétszer-háromszor lehet fogyasztani.

Hetente 1-2 csészényi olajos magot is lehet enni. Szezám, napraforgó, tökmag fogyasztását javasolják. A fenti mennyiségben szerepelhet még gesztenye, mogyoró, pekándió is.

Édesítőszer helyett barnarizs szirup, almalé javasolt.

Helyi termelésű biogyümölcsök hetente kétszer-háromszor fogyaszthatók. Málna, eper, dinnye, alma, sárgabarack, szőlő, őszibarack, mandarin ajánlott.

Ritkán, de fogyasztható savanyú káposzta és uborka, citrom, szezámolaj, olívaolaj, kukorica olaj, kókuszolaj is.

Biosör és biobor, szaké, zöldséglevek, gyógyteák alkalmanként beleférnek.

Feketelista, amit sohasem

Lisztes sütemények, csipszek, pattogatott kukorica, fehér rizs, tészta és kenyér.
A zöldségek közül: spárga, avokádó, padlizsán, édeskömény, spenót, burgonya, édesburgonya, paradicsom. Vörös húsok, szárnyasok, tejtermékek. Mesterséges édesítőszerek, szénszavas víz, jeges víz, tömény alkohol, fekete tea, stimuláló italok, csapvíz.

Néhány makrobiotikus recept:

Miso leves
Szezámolajon párolunk néhány apróra vágott répát, zellert, petrezselymet, karalábét, hagymát, lilakáposztát, kelkáposztát, majd egy kis barnarizsliszttel vagy tönkölyliszttel beszórjuk. Felöntjük vízzel, és 20 percig forraljuk. 2 evőkanál miso pépet feloldunk egy pohár vízben, és a leveshez adjuk.

Zöldséges sült rizs
Hozzávalók:
30 dkg barna- és vadrizs keveréke
20 dkg shiitake gomba
2 szárzeller
25 dkg brokkoli
10 dkg zöldborsó
1 vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
2 evőkanál olívaolaj
2 evőkanál szójaszósz
só és bors

Elkészítése: A rizst megfőzzük és lecsepegtetjük. A gombákat negyedeljük, a szárzellert vékonyan felszeleteljük, a brokkolit rózsáira szedjük. A zöldborsót a brokkolival és a zellerrel 2-3 percre forrásban lévő vízbe dobjuk, majd jeges vízben leöblítjük. A vöröshagymát és a fokhagymát nagyon finomra vágjuk, és serpenyőben vagy wokban egy kanál olajon megpirítjuk. Hozzáadjuk a gombát és a zöldségeket. Összekeverjük a rizst és a zöldségeket, majd szójaszósszal, sóval és borssal ízesítjük.

Szójás töltött káposzta
Hozzávalók 4 személyre:
1 fej káposzta
30 dkg barnarizs
30 dkg szója-granulátum
1 evőkanál ételízesítő
1 dl + 3 evőkanál olívaolaj
4 kávéskanál édesnemes pirospaprika
1 fej vöröshagyma lereszelve
50 dkg savanyú káposzta

Előkészítés: A káposzta torzsáját kivágjuk, forró vízbe tesszük, és levelekre szedjük. A rizst dupla mennyiségű hideg vízben feltesszük főni, és forrástól számítva egy percig főzzük, leszűrjük. A szója-granulátumra öntsünk bio ételízesítős vizet, hogy felszívja.
Elkészítés: Az áztatott granulátumot összekeverjük az olívaolajjal, 2 kávéskanál pirospaprikával, a rizzsel, borssal és a reszelt hagymával, sóval, borssal. Jól összegyúrjuk. A masszát a káposztalevelekbe töltjük. Egy nagyobb edény aljára terítjük a töltött káposzta felét, elosztjuk rajta a töltelékeket, és befedjük a maradék savanyú káposztával. Annyi vizet öntünk rá, hogy teljesen ellepje. Felforraljuk, és forrástól számítva lassú tűzön 20 percig főzzük. Az olajat kikeverjük a maradék pirospaprikával, a káposztára öntjük, és további 15 percig forraljuk. Lefedjük, és fedő alatt hagyjuk kihűlni.

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss