Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Mákparfé

MME MME
5/5
mester
átlagos
8 adag
Hozzávalók
  • Hozzávalók 8 személyre:
  • 1 citrom
  • 3 dl tej
  • 20 dkg darált mák
  • 15 dkg cukor
  • 3 tojássárgája
  • 3 dl tejszín
  • Az öntethez:
  • 40 dkg vegyes gyümölcs (lehet mélyhűtött vagy konzerv is)
  • 1 dl vörösbor
  • 30 dkg vegyes lekvár

Elkészítés

Előkészítés: A citromot alaposan megmossuk, héját lereszeljük. A tejet felforraljuk.

Elkészítés: A tejbe keverjük a mákot, a citromhéjat, a cukrot, és állandóan kevergetve lassú tűzön kb. 5 perc alatt sűrűre főzzük. A tűzről levesszük, kicsit hűlni hagyjuk, majd beledolgozzuk a tojássárgáját. Végül a tejszínt kemény habbá verjük, és ezt is könnyedén a mákos masszához keverjük. A masszát hideg vízzel kiöblített, vagy átlátszó fóliával kibélelt hosszúkás formába simítjuk, és a mélyhűtőben kb. 4-5 óra alatt kifagyasztjuk. A friss gyümölcsöket megtisztítjuk, megmossuk, a befőtteket levükkel együtt a borban 1-2 percig főzzük. Hozzáadjuk a lekvárt, és összerázogatva ismét 1-2 percig forraljuk. Tálalásnál a formát egy pillanatra forró vízbe mártjuk, majd a parfét tálra borítjuk, és meleg késsel szeletelve, a gyümölcsös mártással azonnal tálaljuk.

Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: kb. 6 óra múlva
1 adag: 430 kcal

Megjegyzés

Fotó: Kerekes

Ez a recept a Kiskegyed Konyhájában jelent meg. - MME

Ezek is érdekelhetnek

Friss