Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Mákos zserbó szilvalekvárral

MME MME
1 3.8/5
120 perc
bonyolult
átlagos
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • 50 dkg liszt
  • 17 dkg porcukor
  • 15 dkg zsír
  • 1 tojás
  • 2,5 dkg élesztő
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1,5 dl tejföl
  • A töltelékhez:
  • 30 dkg mák
  • 15 dkg cukor
  • 1 citrom héja
  • 1 kis üveg szilvalekvár
  • víz
  • A tetejére:
  • csokoládémáz

Elkészítés

Elkészítés: Az élesztőt a meglangyosított tejfölben egy kevés cukorral felfuttatjuk. A lisztet a zsiradékkal elmorzsoljuk, hozzáöntjük a megkelt élesztőt, a cukrot, a vaníliás cukrot és a tojást. A tésztát jól összedolgozzuk, 3 egyenlő részre osztjuk, legalább 2 órán keresztül hűtőszekrényben pihentetjük.

A töltelékhez a megdarált mákot kevés vízben megfőzzük (vigyázzunk, hogy ne legyen túl híg), hozzáadjuk a cukrot és a citromhéjat.

A 3 részre osztott tésztát kb. 25x35 cm nagyságú tepsi méretűre kinyújtjuk. Az első lapot a tepsibe helyezzük úgy, hogy ne érjen a tepsi széléig, mert kelésnél és a sülés során még jócskán terjeszkedik .
Bekenjük szilvalekvárral, és erre tesszük a mákos töltelék felét. Ráhelyezzük a második tésztalapot, és ezt is megkenjük lekvárral, végül a harmadik lappal beborítjuk. Langyos helyen egy órát kelesztjük, aztán a tetejét megszurkáljuk, és közepes lángon kb. 30 perc alatt megsütjük.

Amikor kihűlt, bevonjuk csokoládémázzal. Kis szeletekre vágjuk, mindig annyit, amennyit elfogyasztunk. Fóliába csomagolva sokáig eláll, ha nem esszük meg azonnal.

Ezek is érdekelhetnek