Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Mákos és túrós pogácsák

MME MME
Hozzávalók
  • 1 ek barna cukor
  • 2 tk élesztő
  • 50 dkg liszt
  • 1 tk só
  • 3 ek vaj
  • 1 ek méz
  • 1,75 dl tej
  • 1 db biocitrom
  • 1 db nagy tojás
  • A tetejére:
  • 10 dkg darált mák
  • 7,5 dl tej
  • 6 ek kristálycukor
  • 15 dkg túró
  • 1/2 dbcitrom reszelt héja

Elkészítés

  1. A tésztához egy tálkában kikeverünk 175 ml langyos vízben a barna cukrot és az élesztőt. Meleg helyre tesszük, amíg az élesztő felfut.
  2. Robotgép nagy táljában, a dagasztókarral elvegyítjük a liszt felét és a sót. Egy kis lábasba tesszük a vajat, a mézet és a tejet. Kis lángon melegítjük, amíg a vaj megolvad, keverjük, amíg gőzölögni kezd, de ne forrjon fel! A sós liszthez öntjük és összedolgozzuk. Beleverjük a megmosott citrom lereszelt héját és kifacsart levét. Hozzákeverjük a felfutott élesztőt is, majd közepesen lassan keverve, kis adagokban beledolgozzunk a maradék lisztből annyit, hogy ne ragadjon. Rugalmas tésztát kell kapnunk.
  3. Lisztezett felületen átgyúrjuk még egyszer a tésztát, majd egy kiolajozott tálba tesszük, és folpakkal letakarva, meleg helyen a kétszeresére kelesztjük, kb. 1 óra alatt.
  4.  A sütőt 220 fokra előmelegítjük, egy nagyobb tepsit kibélelünk sütőpapírral. A megkelt tésztát lisztezett kinyújtjuk, és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A lesett darabokat összegyúrjuk újra, és kiszaggatjuk. A pogácsákat az előkészített tepsibe tesszük, és megkenjük a villával felvert tojással.
  5. Összekeverjük a darált mákot a 75 ml tejjel és 3 ek cukorral. Hagyjuk állni egy keveset, majd 1-1 teáskanálnyit teszünk a pogácsák felének a tetejére.
  6. A túrót villával áttörjük, és összekeverjük a maradék 3 ek cukorral és a citrom reszelt héjával. Tegyünk 1-1 teáskanálnyit a pogácsák másik felének tetejére. Megsütjük a pogácsákat kb. 15 perc alatt, majd hagyjuk teljesen kihűlni.

    Rengeteg pogácsa itt >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss