Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Mákos-szilvás rácsos pite

60 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A tésztához:
  • 50 dkg finomliszt
  • 25 dkg vaj
  • 5 dkg porcukor
  • csipet só
  • 1,5 dl tejföl
  • 2 dkg élesztő
  • 1 tojás
  • A forma kenéshez:
  • vaj és liszt
  • A tészta kenéshez:
  • 1 tojás
  • Töltelékhez:
  • 5 dkg mazsola
  • 3 evőkanál rum
  • 25 dkg darált mák
  • 15 dkg porcukor
  • 2 tasak vaníliás cukor
  • 1/2 teáskanál őrölt fahéj
  • 1/4 teáskanál őrölt szegfűszeg
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 dl tejföl
  • 5 dkg szilvalekvár vagy baracklekvár
  • Valamint:
  • 70 dkg apró szemű besztercei szilva
  • 5 dkg cukor + 1/2 teáskanál őrölt fahéj

Elkészítés

Elkészítés: A mazsolát forró vízzel leöblítjük, a rumba áztatjuk. A szilvát hosszában kimagozzuk.

A töltelékhez a mákhoz adjuk a porcukrot, a vaníliás cukrot, a fahéjat, a szegfűszeget, a citromhéjat, a tejfölt, végül a mazsolát a rummal, összekeverjük.

A tésztához a tejfölt meglangyosítjuk, elkeverjük az aprított élesztővel és a tojással. A lisztben elmorzsoljuk a vajat, a többi hozzávalóval és a tejföllel a tésztát összegyúrjuk, két cipót formálunk belőle. A sütőt 180 fokra előmelegítjük.

Az egyik cipót kikent, 30 cm-es kerek formába kb. 35 cm korongra nyújtjuk, a nyújtófa segítségével a formába emeljük, peremét megigazgatjuk, a felesleges tésztát levágjuk. Megkenjük szilvalekvárral, a máktölteléket elterítjük rajta, sűrűn kirakjuk a felezett szilvával, meghintjük az 5 dkg cukor és fahéj keverékével.

A cipó másik felét két felé vesszük, egyik felével berácsozzuk a süti tetejét, a másik felét vékonyra sodorjuk, részletekben lazán zsinórszerűen összecsavarjuk és a forma pereméhez nyomkodjuk. Tojással lekenjük, és kb. 40-45 perc alatt megsütjük.

A formában kihűtjük, tortaszerűen szeleteljük és tálaljuk.

Ezek is érdekelhetnek

Friss