Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Mákos szilvás lepény

MME MME
> 90 perc
egyszerű
megfizethető
8 adag
Hozzávalók
  • A tésztához:
  • 30 dkg liszt
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 5 dkg porcukor
  • 150 ml tej
  • 1 db tojássárgája
  • 5 dkg olvasztott vaj
  • A tetejére:
  • 60 dkg szilva
  • 5-7 ek barnacukor (vagy kristálycukor)
  • 1 tk fahéj
  • 4 dkg darált mák
  • 1-2 ek porcukor

Elkészítés

  1. A langyos tejben elkeverünk 1 tk porcukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. Hagyjuk felfutni kb. 10 perc alatt.
  2. A robotgép üstjébe kimérjük a lisztet, a porcukrot, a tojássárgáját és hozzáöntjük a felfutott élesztős tejet. Dagasztópálcával elkezdjük összedolgozni, ekkor hozzáöntjük a vajat is. Ha szépen kidagasztotta a gép, kis olajjal megkenegetjük a tetejét és az üst szélét, majd letakarva meleg helyen a duplájára kelesztjük kb. 40 perc.
  3. A szilvát megmossuk, kimagozzuk és negyedeljük, majd egy lábasba tesszük a cukorral és a fahéjjal együtt. Pici vízzel összefőzzük, de a szilva ne essen szét teljesen.
  4. Ha megkelt a tészta, lisztezett deszkán kinyújtjuk a tepsi méretére és a sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük. A tetején eloszlatjuk a szilvát a levével együtt, megszórjuk a porcukorral kikevert mákkal és a 170 fokos sütőbe toljuk 30-40 percre.

NÉZD MEG VIDEÓN IS, HOGYAN KÉSZÜL A MÁKOS SZILVÁS LEPÉNY >>> 

BÖGRÉS MEGGYES SÜTI >>> 

KÖRTÉS KEKSZES SÜTI >>> 

Ezek is érdekelhetnek