Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Mákos-szilvalekváros zserbó

> 90 perc
egyszerű
olcsó
6 adag
Hozzávalók
  • A tésztához:
  • 85 dkg liszt
  • 60 dkg margarin
  • 12,5 dkg cukor
  • 3 db tojás
  • 2,5 dkg élesztő
  • 2,5 dl tej
  • 0,5 tk sütőpor
  • A töltelékhez:
  • 30 dkg mák
  • 30 dkg kristálycukor
  • szilvalekvár
  • A tetejére:
  • 1 tábla étcsokoládé

Elkészítés

  1. Egy kevés langyos tejben egy kis cukorral felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet a sütőporral összekeverjük, majd belereszeljük a margarint. A cukrot kikeverjük a tojásokkal. Összekeverjük a margarinos, a tojásos és az élesztős keveréket, és tésztává gyúrjuk. A többi tejet fokozatosan, gyúrás közben adjuk a tésztához (egyszerre soha ne öntsük az összes tejet a masszához). 
  2.  A töltelékhez összekeverjük a mákot a cukorral, majd három egyenlő részre osztjuk. A tésztát négyfelé osztjuk. Egy adag tésztát kinyújtunk, megkenjük lekvárral és megszórjuk egy adag cukros mákkal. Ezt így rétegezzük tovább, a tetejére a negyedik tészta kerül (a felső tésztát lehet egy kicsit nagyobbra nyújtani, hogy befedje a többit).
  3. 1 órán át kelesztjük, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt készre sütjük. Miután kihűlt, leöntjük gőz felett megolvasztott csokival.

Megjegyzés

Mivel én a mákot szeretem, nem a diót, ezért találtam ki ezt a receptet. - 19610425

Ezek is érdekelhetnek

Friss