Mákos-szilvalekváros ostoros kalács

90 perc
mester
megfizethető
4 adag
Hozzávalók
Allergének
  • Glutén
  • Tojás
  • Tej

Elkészítés

  1. A mákot a cukorral ledaráljuk.
  2. A lisztet keverőtálba szitáljuk, elkeverjük benne a szárított élesztőt, a cukrot, a csipet sót. Hozzáadjuk a tojássárgáját, majd adagonként a langyos tejet is. Kézzel vagy dagasztógéppel jól kidolgozzuk. A kelt tésztát letakarva langyos helyen a duplájára kelesztjük (kb. 45-50 perc).
  3. A megkelt tésztát lisztezett felületen átgyúrjúk, majd három részre daraboljuk, egyenként téglalap formára nyújtjuk. Mindhármat megkenjük szilvalekvárral a széleket kb. 2 cm-re kihagyva, majd megszórjuk a darált mákkal. Feltekerjük, és a három szálat összefonjuk. A kalácsot vajjal kikent hosszúkás sütőformába fektetjük.
  4. A formában pihentetjük 30 percig. Közben egyszer lekenjük a kevés tejjel összekevert tojássárgájával.
  5. A sütőt 190 fokra előmelegítjük. Mielőtt a sütőbe tesszük a kalácsot, még egyszer átkenjük a tojással. 30-35 perc alatt készre sütjük.
  6. Szeletelve tálaljuk.

Megjegyzés

Kemény szilvalekvárt kevés rumos vízzel hígítottam, hogy kenhető legyen.

A kalács fél adag, duplázhatjuk a mennyiségeket.

A képen látható jénai tál két oldalát sütőpapírral bevont kemény kartonnal támasztottam ki, hogy a kalács formája megmaradjon.
- gaby53

Ezek is érdekelhetnek

Friss