hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Mákos-szilvalekváros ostoros kalács

90 perc
rafinált
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A tésztához:
  • 30 dkg liszt (fele rétesliszt)
  • 1/2 csomag instant élesztő (7g-os)
  • 1 tojás sárgája
  • 3 dkg cukor
  • 3 cl olaj
  • kevés resztelt citromhéj
  • csipet só
  • kb. szűk 2 dl langyos tej
  • A töltelékhez:
  • 12 dkg szilvalekvár
  • 6 dkg darált mákba:
  • 1 dkg porcukor
  • 1/2 csomag vaníliás cukor
  • A kenéshez:
  • 1 tojás sárgája + kevés tej

Elkészítés

Elkészítés: A lisztet keverőtálba szitáltam, a tojás sárgájával és a többi hozzávalóval - a langyos tej fokozatos adagolásával - jól kidolgozott kelt tésztát dagasztottam, letakarva langyos helyen a duplájára kelesztettem.

Lisztezett felületen átgyúrtam, 3 részre daraboltam, egyenként téglalap formára kinyújtottam. Mindhármat megkentem szilvalekvárral a széleket kb. 2 cm-re kihagyva, megszórtam a mák-cukor keverékével, feltekertem, összefontam, kikent hosszúkás kis sütőformába (jénaiba) fektettem.

A formában pihentettem fél órát, közben egyszer lekentem a tojássárgájával, a sütőt 190 fokra előmelegítettem. Mielőtt a sütőbe toltam, még egyszer átkentem tojással, és kb. 30 perc alatt megsütöttem.

Megjegyzés

Kemény szilvalekvárt kevés rumos vízzel hígítottam, hogy kenhető legyen.

A kalács fél adag, duplázhatjuk a mennyiségeket.

A képen látható jénai tál két oldalát sütőpapírral bevont kemény kartonnal támasztottam ki, hogy a kalács formája megmaradjon.
- gaby53

Ezek is érdekelhetnek

Friss