hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Mákos kalácskoszorú II.

MME MME
4.5/5
90 perc
rafinált
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • 5 dl tej
  • 4 dkg friss élesztő
  • 50 dkg liszt
  • 17 dkg finom kristálycukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 3 egész tojás
  • 40 dkg darált mák
  • 10 dkg darált mandula
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 5 dkg felaprított, nem sózott pisztácia
  • 10 dkg aszalt sárgabarack
  • 2 evőkanál sárgabaracklekvár
  • A tetejére:
  • porcukor

Elkészítés

Elkészítés: Az élesztőt 2,5 dl cukrozott, langyos tejben felfuttatjuk. A lisztet összekeverjük 7 dkg kristálycukorral, a citrom héjával és 1 tojással. Hozzáadjuk az élesztős tejet, majd sima tésztává összedolgozzuk. Letakarva, meleg helyen kb. 1 órát kelesztjük (gyors kelesztőben gyorsabb).

A maradék tejet felforraljuk. A tűzről levéve belekeverjük a darált mákot és mandulát, a maradék kristálycukrot, a vaníliás cukrot, és kevés kivétellel a felaprított pisztáciát. Miután kihűlt, egyesével beledolgozzuk a 2 egész tojást. Az aszalt sárgabarackot feldaraboljuk, apró kockára.

A tésztát két részre osztjuk, és lisztezett deszkán kb. 20x40 cm-es lapokká kinyújtjuk. Megkenjük a mákos masszával, közben a hosszanti oldaluknál kb. 2 cm-es sávot szabadon hagyunk. A sárgabarackból is egy keveset félreteszünk a pisztácia mellé, a többit a mákmasszára szórjuk. A tésztalapokat a hosszanti oldaluknál fogva feltekerjük, és a két mákos tésztatekercset egymás mellé fektetjük, a felső végüket kissé összenyomva egymásra illesztjük, majd az alsó tekercset mindig a felül levőre hajtogatjuk, vagyis összefonjuk őket. A fonatott margarinnal kikent 26 cm-es koszorú alakú formába fektetjük. A tetejét bevagdossuk, pisztáciával, sárgabarackkal megszórjuk, és kb. 30 percig kelesztjük.

Előmelegített sütőben 175 fokon kb. 50 percig sütjük. Ha nagyon barnulna a teteje, 30 perc elteltével alufóliával letakarjuk. A mákos kalácskoszorút rácsra téve kihűtjük, majd a formából kivesszük. A tetejét megkenjük a megmelegített és átpasszírozott sárgabaracklekvárral, amit hagyunk rászáradni, mert ettől lesz szép fényes. A legvégén porcukorral meghintjük, mintha havas lenne. Tálaláskor szeletekre vágjuk.

Megjegyzés

Én már évek óta karácsonykor a hagyományos mákos bejgli helyett ezt szoktam elkészíteni. Szerintem nagyon mutatós és finom is. - MME

Ezek is érdekelhetnek

Friss