A kalácsot kis darabokra tépkedjük. Serpenyőben megolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk a kalácsot, megszórjuk a cukorral, rálocsoljuk a tejet, megszórjuk a megmosott citrom lereszelt héjával, és néhány percig forraljuk az egészet. Hozzácsorgatjuk a tejszínt, majd szétosztjuk poharakba, és megszórjuk mindet a mákkal.
A krémhez 5 dl tejszínt forralunk a felhasított vaníliarúddal és a kikapart magjaival. Gyöngyözve forraljuk 10 percig. Közben egy nagy tálban a tojássárgájákat kikeverjük a cukorral, majd hozzácsorgatunk egy kevés tejszínt. Hozzádjuk a vaníliás tejszínt is. Az így kapott krémet pudingsűrűségűre főzzük, és hagyjuk kihűlni. Eltávolítjuk a vaníliarudat.
A maradék tejszínt kemény habbá verjük, és a krémhez forgatjuk. Ezután hozzáadjuk a megmosott, lecsepegtetett áfonyát. Betesszük a hűtőbe 2 órára, hogy megdermedjen. Végül a krémet a guba tetejére halmozzuk.