A vaníliarúd kikapart magjait és a megmosott, szárazra törölt narancs lereszelt héját a tejhez adjuk, aztán meglangyosítjuk. A tojássárgájákat fehéredésig keverjük a kristálycukorral, majd felöntjük a tejjel. Ezután felforraljuk, és kevergetve besűrítjük.
Négy kisebb hőálló tálat kivajazunk, majd elrendezzük bennük a kalács szeleteket. Megszórjuk mindet a porcukorral összekevert mákkal, majd meglocsoljuk a tojáskrémmel. A tetejükre vajat csípkedünk, aztán 170 fokra elomelegített sütoben 15 percig sütjük. Ha ezzel elkészültünk, kivesszük a sütőből és hagyjuk kihulni.
Csomómentesre keverjük a mascarponét a narancslekvárral, a likörrel, a mézzel és a kemény habbá vert tejszínnel. Meghintjük a gubákat a porcukorral és némi reszelt narancshéjjal, majd a mascarponekrémmel kínáljuk.