Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Mákos guba, magyaros specialitás

default user icon
SB
A mákos guba a bejgli, a halászlé és a pulyka mellett az egyik legfontosabb karácsonyi ételünk, járjuk együtt körbe elkészítésének módjait és a különböző fajtákat.
Miért jó a mák?

A gyakori mákfogyasztás igen kedvező hatással van a csontritkulásra. A mák jótékony hatásából mákolaj fogyasztásával is részesülhetünk. Karácsonykor azért kell mákot enni (vagy babot, borsót, esetleg tököt), hogy sok pénzünk legyen. A mákos gubát persze nemcsak azért szeretjük, mert szerencsét hoz, hanem azért is, mert isteni finom, és pont elég egy bőséges halászlés pulykavacsora után.

Mákos gubónak vagy bobajkának is hívják a gubát, de rajtunk kívül nem fogyasztják túl sokan. Németországban Mohnpilen, Lengyelországban makówki néven találkozhatunk vele.


Mákos guba egyszerűen…

Kifli, tej, cukor, mák, ezek az alap guba hozzávalói. A kifli lehet szikkadt is, de legyen jó minőségű, ahogy a tej is inkább 2,8 vagy akár 3,5% zsírtartalmú.
Vannak, akik vészhelyzetben kenyérből készítik, de kaláccsal is nagyon finom, ha éppen abból van otthon.
A tejet érdemes igazi vaníliával ízesíteni és ha már a fűszereknél tartunk, említsük meg a fahéjat és a szegfűszeget is, amivel tovább bolondíthatjuk a gubát. A citrom sem rossz választás, ha különleges gubát szeretnénk kipróbálni, de narancshéjjal, mazsolával, de akár aszalt áfonyával vagy más gyümölcsökkel is gazdagíthatjuk. Léteznek felturbózott változatok, tönkölykiflivel készül például ez a banános-almás mákos guba

Ha a mákos gubát szeretnétek igazán gusztusosan tálalni, próbáljátok meg kisebb hőálló tálakban elkészíteni, mint a fiúk az aranygaluskát.

Mákos guba variálva...

Az eredeti mákos guba - még nagyanyáink idejében - élesztős tésztával készült. A megkelt tésztából ujjnyi vastag rudakat kell formázni, ezt darabokra vágni, de vannak, akik egyben megsütik a rudakat, mézzel édesítik, és ezután szórják meg mákkal.

A mákos guba népszerűsége töretlen, egyre gyakrabban készítik szakácsok is, mint például Zsolt, aki szuflé formájában, fehércsokis tökfőzelékkel tálalta itt, a Mindmegettén.

Ha különlegesebbé szeretnénk tenni a gubát, tálalhatjuk sodóval, mártással is. Jól harmonizál hozzá a vaníliasodó, de fahéjas mártással is bátran kiegészíthetjük.

Gazdag mákos guba

Hozzávalók:
10-12 db szikkadt kifli karikára vágva
20 dkg darált mák
8 dkg cukor
1 üveg magozott meggy
5 dkg cukrozott narancshéj
2 marék mazsola
pici só
1 citrom reszelt héja
10 dkg vaj
1 csomag vaníliás cukor
1 l tej

Elkészítés:
A tejet felforraljuk a cukorral és a vaníliás cukorral. A felkarikázott kifliket egy nagyobb tálba öntjük, megszórjuk a darált mákkal, hozzáadjuk a reszelt citromhéjat, a cukrozott narancshéjat, a lecsepegtetett meggyet, összeforgatjuk, majd egyenletesen meglocsoljuk a forró tejjel. Átforgatjuk.

Egy tepsit kikenünk vastagon vajjal, meghintjük zsemlemorzsával, majd a mákos gubát, a tetejére morzsoljuk a maradék vajat, és előmelegített sütőben megsütjük.
Langyosan, porcukorral meghintve tálaljuk.

Karácsonyi mákos guba

Hozzávalók:
A kovászhoz:
8 dkg finomliszt
2 dkg friss élesztő
1 dl tej
A tésztához:
40 dkg finomliszt
5 dkg porcukor
kevés tej
10 dkg vaj
csipetnyi só
A tészta tetejére:
10 dkg darált mák (vagy dió)
5-6 evőkanál méz

Elkészítés: A langyos tejbe belekeverjük a szétmorzsolt élesztőt és a lisztet, majd letakarva, langyos helyen duplájára kelesztjük. Ezután összedolgozzuk a liszttel, a cukorral, a sóval és annyi langyos tejjel, hogy kenyértészta keménységű legyen. Jól kikeverjük, majd a tetejét liszttel meghintjük, tiszta ruhával letakarjuk, és duplájára kelesztjük.

A megkelt tésztából kétujjnyi vastag, kifli nagyságú rudacskákat formálunk, és a vaj felével kikent tepsire fektetjük. Félórányi pihentetés után az előmelegített, forró sütőben pirosra sütjük.

A megsült rudakat szétválasztjuk, 2-3 cm-es darabokra vágjuk, és egy nagy tésztaszűrőbe tesszük. Forrásban lévő sós vízzel leöntjük a tésztát, majd a lecsöpögtetett gubát, sorban egymás mellé betesszük a maradék vajjal kikent tűzálló tálba. Soronként megszórjuk darált mákkal, és kevés mézzel meglocsoljuk. Előmelegített, forró sütőben 15-20 percig sütjük.

Ezt a tésztát nagyobb mennyiségben is érdemes megsütni, mert ha jól kiszárad, akár három hónapra is eltehető, akárcsak a morzsának való zsemle, kifli. Ha a guba nagyon száraz, felhasználás előtt forró tejjel kell leönteni, de nem kell leszűrni, hadd szívja be a tejet.

Darált dióval elkevert cukorral ugyanolyan finom, mint mákkal.

Karácsonyi bejgli receptek >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss