Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Mákos-diós pozsonyi kifli

15 perc
bonyolult
megfizethető
24 adag
Hozzávalók

Elkészítés

  1. Az elkészítését a töltelék készítésével kell elkezdeni. A dós töltelékhez a vizet a cukorral felforraljuk, majd hozzáadjuk a diót, a zsemlemorzsát, a mazsolát, a fahéjat, a reszelt citromhéjat és szegfűszeget és jól összekeverjük, majd hagyjuk kihűlni a tölteléket.
  2. A mákos töltelékhez is felforraljuk a vizet a cukorral, majd belekeverjük a  mákot, a zsemlemorzsát, a mazsolát, a fahéjat, a reszelt citromhéjat és a szegfűszeget és jól összekeverjük, majd hagyjuk kihűlni a tölteléket.
  3. A tésztához a lisztet összekeverjük a porcukorral és a sóval, az élesztőt belemorzsoljuk, a tejet kis adagokban, fokozatosan hozzáadjuk, majd beletesszük a margarint, a zsírt és a tojássárgáját és összegyúrjuk. Az elkészített tésztát egy fél órát pihentetjük a hűtőben. Ezután elosszuk 24 db, kb. 3.6 dkg-os darabokra. A darabokból golyókat formázzunk golyókat, majd a kezünkkel ellapítjuk, majd kinyújtjuk ovális alakúra. A kinyújtott tésztának kb. 2 mm vastagságúnak kell lennie.
  4. A 2 tölteléket 12 felé osztjuk el és a kinyújtott tésztákra helyezzük, majd feltekerjük. Sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzük, a tetejét lekenjük tojássárgájával. Hűvös, szellős helyre tesszük, és hagyjuk megszáradni. Kb. másfél óra múlva, ha a tojássárgája kezd cserepesedni a kiflin, lekenjük őket tojásfehérjével. Szintén kb. másfél órát kell száradnia, cserepesednie. Előmelegített sütőben, 180 – 190 fokon, kb. 10 perc alatt aranybarnára sütjük.

OMLÓS DIÓS KIFLIK >>> 

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss