Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Mákos-diós-kakaós kalács

90 perc
mester
átlagos
8 adag
Hozzávalók
  • A tésztához:
  • 70 dkg liszt
  • 3 db tojás sárgája
  • 4 dl tej
  • 5 dkg élesztő
  • 3 evőkanál olaj
  • A töltelékekhez:
  • 15 dkg darált mák
  • 10 dkg porcukor
  • 1 alma (lereszelve)
  • 15 dkg darált dió
  • 10 dkg kristálycukor
  • 1 marék mazsola
  • 20 dkg cukrozott kakaó
  • 15 dkg vaj
  • 1 db tojás (a tészta kenéséhez)

Elkészítés

  1. Az élesztőt, egy csipet cukorral a tejben felfuttatjuk, majd a többi alapanyaggal összedolgozzuk úgy, hogy egy könnyen nyújtható tésztát kapjunk. Ha túl lágynak érezzük, akkor adjunk hozzá még lisztet. Ha kész, letakarjuk, és meleg helyen 30 percig kelesztjük. 
  2. Egy tálban a mákot összekeverjük a porcukorral és a reszelt alma egyik felével, egy másik tálban a diót a kristálycukorral és a reszelt alma másik felével, egy harmadikban pedig a kakaót kikeverjük a vajjal.
  3. Ha megkelt a tésztánk, akkor 6 cipót formázunk belőle. Egymás után kinyújtjuk őket, a tetejüket megkenjük olvasztott vajjal, majd kettőt megszórunk mákos töltelékkel, másik kettőt a dióssal - ha szeretjük, a dió tetejére még mazsolát is szórhatunk - az utolsó két ágát pedig kakaó krémmel töltjük meg. Egy-egy kakós, diós és mákos tekercset összefonunk, majd sütőpípírral bélelt tepsibe tesszük őket, és fél órát kelesztjük a kalácsokat.
  4. Mindkét fonat tetejét megkenjük a felvert tojással, és betesszük az előmelegített, 180 fokos sütőbe, majd kb. 25 percig sütjük. Langyosan szeleteljük.

Megjegyzés

Az ostoros rétest/kalácsot saját ötletemmel tettem változatossá, és egész más ízvilága lett a három fajta tölteléktől,mint ha csak kakaó krémmel töltenénk meg.Csodálatosan harmonizál a mák,a dió,és a kakaó. Én nem mellesleg nagyon mutatós kalács lett. - Szekeres Lajosné Klári

Ezek is érdekelhetnek

Friss