Az élesztőt 1 dl langyos, cukros tejbe morzsoljuk, majd felfuttatjuk. Ezután összedolgozzuk a tészta hozzávalóival és alaposan összegyűrjuk. Letakarva a duplájára kelesztjük.
A mozsolát beáztatjuk a rumba egy fél órára. A diót megpörköljük, majd amikor kihűlt, ledaráljuk. A vizet a cukorral felfőzzük és ráöntjük a dióra. Fűszerezzük, hozzáadjuk a rumba áztatott mazsolát, végül összekeverjük a lekvárral és kihűtjük.
A mákos töltelékhez a vizet a cukorral felfőzzük, ráöntjük a mákra, ízesítjük és összekeverjük a lekvárral. Kihűtjük.
A megkelt tésztát deszkára borítjuk, gyengén átgyúrjuk és kb. 30 x 50 centis nagyságú lappá nyújtjuk. Az egyik felére a mákos, a másik felére a diós tölteléket kenjük. A rövidebb oldalánál fogva, a két oldalát a közepe felé tekerjük.
A rudat egy sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, a tetejét lekenjük tojással. Letakarva készre sütjük.
Bejgli helyett ajánlom, ezt a mutatós mákos-diós tekercset. A fűszerezés kicsit eltér a hagyományostól, hiszen spekulatius fűszerkeveréket használtam, ami őrölt kardamomot, szegfűszeget, fahéjat és szerecsendió-virágot tartalmaz. Mindenképp érdemes kipróbálni. - Baloghné Judit
Ezek is érdekelhetnek
Szeretnél értesülni a Mindmegette legfrissebb receptjeiről? Érdekel a gasztronómia világa? Iratkozz fel most heti hírlevelünkre!