Kevés páros olyan harmonikus és frissítő, mint a mák és a citrom. Ez a két alapanyag külön-külön is népszerű a desszertek világában, de együtt egyedülállóan izgalmas ízkombinációt alkotnak. A mák földes, diós aromája tökéletesen kiegészíti a citrom élénk, savanykás ízét, egyensúlyba hozva az édes és savanyú jegyeket. A mák és a citrom nemcsak ízletes, de egészséges is. A mák gazdag kalciumban, vasban és magnéziumban, míg a citrom kiváló C-vitamin forrás, és antioxidáns hatású. Ezek az összetevők együtt nemcsak ízletesek, de táplálóak is, hozzájárulva a szervezet egészségéhez.
Hozzávalók:
(egy 24 cm átmérőjű tortához):
Az alaphoz:
- 15 dkg zabkeksz
- 2 ek. barna cukor
- 1 ek. kókuszreszelék
- 10 dkg puha vaj
A krémhez:
- 15 dkg darált mák
- 2 kezeletlen citrom
- 2 dl görög joghurt
- 2 dl tejszín
- 15 dkg mascarpone
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 csomag instant zselatin (20 g)
A díszítéshez:
- tejszínhab
- citrom
- egész mák
Elkészítése:
- Elkészítjük a torta alapját: ledaráljuk vagy összetörjük a kekszet (az sem baj, ha kicsit darabosabb marad). Összekeverjük a cukorral és a kókuszreszelékkel. Végül összegyúrjuk az olvasztott, éppen csak langyos vajjal. Akkor jó az állaga, ha morzsás, de amikor az ujjunkkal összenyomjuk, nem hullik szét, hanem egyben marad. Egyenletesen egy kapcsos tortaforma aljába szórjuk, majd egy kis pohárral szépen lenyomkodjuk. Legalább félórára a hűtőszekrénybe rakjuk, hogy a keményedő vajtól megszilárduljon.
- Összekeverjük a joghurtot a citromok reszelt héjával, kifacsart levével, a darált mákkal és a vaníliás cukorral.
- A tejszínből habot verünk a zselatinnal, végül összeforgatjuk a mákos-citromos joghurttal és a mascarponéval. Az alapra töltjük. Hűtőszekrényben több órán át dermesztjük. Tálalás előtt tejszínhabbal, citrommal, egész mákszemekkel díszítjük.
Ajánljuk még: