Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Mákos aranyagaluska

MME MME
75 perc
rafinált
megfizethető
4 adag
Hozzávalók
  • A tészta:
  • 100 ml tej
  • 3.5 dkg élesztő
  • 50 dkg liszt
  • 5 ek barna cukor
  • 3 db tojássárgája
  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg mák
  • A sodóhoz:
  • 3 db tojássárgája
  • 2 db tojás
  • 12 dkg kristálycukor
  • 200 ml pezsgő (száraz)

Elkészítés

  1. A tejet felmelegítjük, majd belemorzsoljunk a frissélesztőt, elkeverjük és hagyjuk felfutni.Egytálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjunk a cukrot, az élesztős keveréket, továbbá 3 db tojássárgáját, és fakanállal addig keverjük, amíg a massza el nem válik az edény falától.Letakarjukegy darab folpakkal, és meleg helyen a tésztát a duplájára kelesztjük.
  2. Lisztezett deszkán nyújtani kezdjük a tésztát. Akkor jó, ha 2 cm vastag, majd pogácsaszaggatóval köröket szúrunk ki belőle, és azokat gombóccá formázzuk. Megolvasztjuk a vajat, belemártjuk a tésztagombócokat, majd meghempergetjük őketadarált mákban. 4-6 db tűzálló tálkába rendezzük, további 15 percig ebben kelnek a tészták, végül 200 fokon 10-15 perc alatt aranyszínűre sütjük.
  3. A borsodóhoz egy kerek aljú fémtálba öntjük a 3 db tojássárgáját, a 2 db tojást, a kristálycukrot, valamintapezsgőt, és vízgőz fölött, állandó kevergetés mellett sűrűre fűzzük. Az aranygaluskátmeghintjükegy kevés porcukorral, és a borsodóval meglocsolva tálaljuk.

ÜNNEPI POHÁRKRÉM HÁZI MÉZESKALÁCCSAL 

DIÓS MÉZESKALÁCS 

MÉZES GOFRI MÉZESKALÁCSOS KRÉMMEL 

Ezek is érdekelhetnek

Friss