hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Mákos-áfonyás korongok

MME MME
1 4.3/5
120 perc
rafinált
átlagos
Hozzávalók
  • Hozzávalók kb. 75 darabhoz:
  • 10 dkg finomra darált mák
  • 1 citrom reszelt héja
  • 12 dkg vaj
  • 12 dkg zsír
  • 20 dkg porcukor
  • 1 rúd vanília
  • 40 dkg finomliszt
  • 1 kiskanál sütőpor
  • A nyújtáshoz:
  • liszt
  • A töltelékhez:
  • 60 dkg áfonyalekvár
  • 3 kiskanál étkezési keményítő

Elkészítés

Elkészítése: A mákot a citromhéjjal összeforgatjuk. A vajat és a zsírt először magában, majd a porcukorral keverjük habosra. A kettéhasított vaníliarúd kikapart húsát hozzáadjuk. A lisztet a sütőporral és a mákkal elkeverjük, majd a cukros vajjal összegyúrjuk. Fóliába csomagolva kb. 2 órára behűtjük.

Ezután enyhén belisztezett gyúrólapon 3-4 milliméter vékonyságúra lapítjuk, majd egy 3 centi átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. A leeső részeket újra összegyúrjuk és kinyújtjuk.

Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, és a közepesnél kisebb lánggal (kb. 160 °C) kb. 12 percig sütjük.

A töltelékhez a lekvárt felforraljuk, majd a kevés vízben simára kevert keményítőt hozzáadjuk. 1-2 percig forraljuk, majd hűlni hagyjuk.

Ha a tészta is, a töltelék is kihűlt, 2-2 tésztakorongot a lekvárral összeragasztunk, a maradékkal pedig a tetejét bepöttyözzük. Ha kihűlt, sütőpapírral bélelt, jól záródó fémdobozokban akár 2-3 hétig is tárolhatjuk.

Ezek is érdekelhetnek