Elkészítés: 6 tojásos piskótát sütök zsírpapírral bélelt lapos tepsiben. Ehhez a tojásokat szétválasztom, a fehérjét pici sóval és kevés cukorral kemény habbá verem. A sárgákat 6 evőkanál cukorral 5 percig géppel habosra keverem, beleforgatom a lisztet és a sütőport, majd a fehérjehabot is. Előmelegített 180 fokos sütőben 8-10 percig sütöm, szép világosra.
Kiveszem, asztalra borítom, 4 felé vágom, lehúzom a zsírpapírt róla. Egy lapot félreteszek a dobos tetőnek, a többit megkenem, először
sárgabarack lekvárral, majd az alábbi mákos krémmel:
Egy edénybe pici vizet teszek, forrni hagyom, mehet bele a tejszín, a cukor, a vaj, 2 citrom reszelt héja, és ezt a keveréket folyamatosan kevergetve forralom 10 percig, habzik, ne nagy lángon dolgozzunk. Ezután beleöntöm a darált mákot (én kávédarálón szoktam ledarálni), és ezzel további 5-6 percig forralom, kevergetve, majd jégen lehűtöm.
Ha megkeményedett a krém, akkor géppel felhabosítom, keverem 5 percig, a rumaromát itt teszem bele.
A lapokat tehát először lekvárral, majd a krémmel megkenem, egymásra helyezem. Az oldalát is bevonom a krémmel.
Elkészítem a dobos tetőt: egy edénybe beleteszem a vajat, a cukrot, pici citromlevet, és kevergetve világosbarnára karamellizálom. 4-5 kést előkészítek, megvajazom az élét. Ráöntöm a cukormázat a félretett lapra, a vajas késekkel felszeletelem, és rögtön átteszem egy másik tálcára a mázas darabokat, nehogy a lefolyt cukor megszilárduljon és leragadjon a tető.
A legfelső mákkrémmel megkent lapra helyezem a dobos tetőket. Pár órát hűtőben dermesztem mielőtt felszeletelem.
Szeretnél értesülni a Mindmegette legfrissebb receptjeiről? Érdekel a gasztronómia világa? Iratkozz fel most heti hírlevelünkre!
Feliratkozom a hírlevélre