Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Makarónitorta

MME MME
120 perc
mester
megfizethető
6 adag
Hozzávalók
  • Hozzávalók 6 személyre:
  • 2 vékony, kerek, készen kapható (vagy otthon készített) üres pizzalap (egy nagyobb, egy kisebb)
  • 40 dkg makaróni
  • 15 dkg sertéscomb
  • 15 dkg csirkemell
  • 15 dkg csirkeaprólék
  • 10 dkg gomba
  • fél pohár fehérbor
  • 2 teáskanál száraz sherry
  • 1 fej hagyma
  • 1 szál sárgarépa
  • 4 kanál reszelt sajt
  • 1 evőkanál vaj
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • só, bors
  • A besamelmártáshoz:
  • 6 dl tej
  • 7 dkg vaj
  • 7 dkg liszt
  • 4 tojássárgája
  • só, bors, őrölt szerecsendió

Elkészítés

Előkészítés: A húsokat mossuk meg, vágjuk darabokra. A gombát mossuk meg, szeleteljük fel. A hagymát hámozzuk meg, aprítsuk fel. A sárgarépát, a zellert mossuk meg, hámozzuk meg, karikázzuk fel.
Elkészítés: A hagymát, a zellert, a répát és a gombát pirítsuk az olívaolajon öt percig. Sózzuk, borsozzuk. A húsokat tegyük egy nagyobb edénybe, tegyük hozzá a pirított zöldségeket, a bort és a sherryt, kevés vizet és lassú lángon főzzük kb. 45 percig. Ha szükséges, főzés közben kevés meleg vizet adjuk hozzá. Hagyjuk kihűlni. Forró, sós vízben főzzük puhára a makarónit (ha hosszú szálú, törjük félbe). Ha kész, szűrjük le. Készítsük el a besamelmártást. 4,5 deci tejet forrósítsunk fel, a vajat olvasszuk fel, pirítsuk benne világosra a lisztet. Adjuk hozzá a maradék hideg tejet, gyorsan keverjük simára, állandóan kevergetve, szelíd tűzön sűrítsük be. Hagyjuk kihűlni. Majd egyenként keverjük hozzá a tojássárgájákat, ízesítsük sóval, borssal, egy csipet szerecsendióval. A csirkeaprólékot csontozzuk ki, a kihűlt húsokat és a zöldséget húsdarálón daráljuk le, vagy géppel aprítsuk. A tortakarika alját és oldalát kenjük ki vajjal, béleljük ki a nagyobbik pizzalappal, úgy hogy az oldalát is borítsa. Tegyünk a forma aljára egy réteg főtt tésztát, rá a darálékot, reszelt sajtot és öntsünk rá besamelmártást. Ismételjük a rétegezést, amíg a hozzávalók elfogynak. Takarjuk be a másik tésztalappal, nyomkodjuk az oldalához, szurkáljuk meg villával a felszínét. Megkenhetjük felvert tojássárgájával is. 190°C-ra előmelegített sütőben süssük 30 percig. Ha kész, 10 percig hagyjuk pihenni, majd vegyük le a sütőkarikát, és a tortát tálaljuk.

Megjegyzés

Munka: 1 óra 30 perc
Fogyasztható: 2 óra 10 perc
1 adag: 905 kcal
Ez a recept a Kiskegyed Konyhájában jelent meg.

- MME

Ezek is érdekelhetnek

Friss