Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Május kincse: az eper

Mindenki kedvence, a tavaszi napsütés egyik első ajándéka. Mennyei csemege a hideg hónapok után kiéhezett szemnek, szájnak. A legjobb talán frissen, de fogyaszthatod lekvárként, újabban pedig chutney-ként is. Tejszínhabbal vagy pezsgővel pedig egy más dimenziót nyit meg előtted... az eper.
Miért nagyszerű?

Amint megérkezik a szép idő, megjelenik az eper is, s átveszi a stafétabotot a citrusféléktől, hogy szervezetünk C-vitamin ellátásáról gondoskodjon: 100 gramm eper 60 mg C-vitamint rejt magában, s ezzel a gyümölcsök között dobogós helyet érdemel. Az eper ráadásul alacsony energiatartalmú (100 grammban 35 kalória), s íze pedig egyszerűen fenséges. Vas-, kalcium- és magnéziumtartalmával gondoskodik szervezetünk ásványi anyag-egyensúlyáról, s önmagában is tápláló, könnyű étkezést tesz lehetővé.


Nem nehéz a választás

Ha jót akarunk magunknak, sose válasszunk méret vagy szín szerint, inkább bízzuk magunkat az orrunkra, s hagyjuk, hogy az eper illata varázsoljon el bennünket. A választott gyümölcs legyen tehát illatos, fényes és egységes színű, élénkzöld gallérral és kocsánnyal. Az átlátszó műanyag csomagolás lehetővé teszi, hogy alaposan szemügyre vehessük az árut, ráadásul védi az összenyomódástól is.

Szépít, gyógyít, fogyaszt

Friss, lédús, ízes, legszívesebben kilószámra ennénk. S még a látványa is energetizál! Az eper serkenti a vérkeringést, fokozza a méregtelenítő folyamatokat. Ráadásul a C-vitaminban leggazdagabb gyümölcsök egyike – napi 15 dkg eper fedezi egy felnőtt napi C-vitamin-szükségletét. Kitűnő vértisztító, csökkenti a szívbetegségek, a kötőszöveti gyulladások, az érelmeszedés és a rák kialakulásának esélyét. A benne található vegyületeknek kifejezetten fiatalító hatása van.

Az eper bőrápoló hatása sem elhanyagolható. A bőrbe dörzsölve megszabadít az elhalt hámsejtektől, hűsíti a bőrt napozás után, megvéd az ultraibolya-sugárzástól.


Jó partner a fogyókúrában is. 1 kg eperben 4 g fehérje, 113 g szőlőcukor, 8 g só és 7 g rostanyag van. Fogyasztása a jóllakottság érzetét kelti. Vértisztító hatása segít a salakanyagok és a felesleges zsír távozásában.

Diétás epersaláta >>>

Miért okoz allergiát?

Az eper szervezetünkben hisztamint szabadít fel, így az arra érzékenyeknél allergiás reakciót (általában csalánkiütést) vált ki. A (radikális!) megoldás az, ha ebben az esetben lemondunk az eper fogyasztásáról. Megfigyelték azonban, hogy fokozatos szoktatással (homeopatikus adaggal kezdve) az allergiás reakció kiküszöbölhető, s az eperből készített szűrt szószok és a posírozott változat nem vált ki intoleranciát. Legyünk azonban nagyon óvatosak ezekkel a próbálkozásokkal, hiszen vannak, akik semmilyen formában s mennyiségben sem tolerálják ezt a gyümölcsöt

Ha már jól belaktál a friss gyümölcsből, de ízében, színében később is gyönyörködnél, ideje, hogy nekiláss egy finom dzsem, lekvár vagy chutney elkészítéséhez. Önmagában is mennyei csemege, de keverheted citrommal, naranccsal, gyömbérrel, sőt, akár bazsalikommal is.

Eperlekvár narancslikőrrel

Hozzávalók 1 literhez:
1 kg eper
1 kg befőzési cukor
4 cl narancslikőr
5 dl frissen préselt narancslé

Elkészítés: Az epret megmossuk, kicsumázzuk, és alaposan lecsepegtetjük. Az eperszemeket félbe vágjuk, összekeverjük a cukorral, a narancslével és kevergetve felforraljuk. Egy percig forraljuk, aztán levesszük a tűzről. A masszába keverjük a narancslikőrt, és azonnal a tiszta üvegekbe szedjük. Alaposan lezárjuk, majd az üvegeket 5 percre fejtetőre állíjuk, végül hűvös helyre tesszük. Már következő nap kóstolható.

Minden, ami eper >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss