Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Majoránna: pecsenyék virága

default user icon
SB
Milyen találó a majoránna népi neve! Pecsenyevirág. Hiszen levelével kiválóan fűszerezhetünk vadakat, halakat, szárnyasokat. Balkonládában is megterem, és a krumplifőzelék elképzelhetetlen nélküle.

Hívják Major Annának, Ánnának is, de pecsenyevirágként is emlegetik a balkonládában és kertben is termeszthető majoránnát. Édeskés, pikáns ízével zöldfűszerként fantasztikus, teljesen más ízeket érzünk, ha friss majoránnát használunk.

Igazi mediterrán növény, a hideget nem szereti. A majoránna az árvacsalánfélék családjának tagja, így közeli rokona a menta, a zsálya és az oregánó is. Ez utóbbit vad majorannának is hívják.

Aphrodité fűszere

Őshazája a Földközi-tenger környéke, ma legfőbb termőterületei Közép- és Dél-Európában, Észak-Afrikában és Ázsiában vannak. Az ókori görögöknél a boldogságot szimbolizálta, Aphrodité növénye volt. Potpourriként, kézmosóvízben használták, de dísznövényként is elterjedt volt. Hozzánk valószínűleg török közvetítéssel került a 16. században.

Gasztrónimai felhasználása

Levesek, vadhúsok, szárnyasok, halak, főzelékek, pástétomok fűszere. Tehetjük tésztaételekbe, ragukba is. Frissen a legjobb, de szárítva is megőrzi kellemes aromáját. A mediterrán konyha általában a bazsalikommal és a kakukkfűvel együtt használja.

A majoranna, mint gyógyszer

Étvágytalanságra, puffadásra, gyenge gyomorra, idegességre, fejfájásra, köhögésre, légzési problémákra kiváló gyógyteát készíthetünk, ha egy teáskanál szárított majoránnát 3 percig forró vízben áztatunk, majd leszűrjük.

A kertben vagy balkonládában termő friss majoránnából készítsünk olajat úgy, hogy 4 evőkanál friss majoránnát 1 dl bázisolajjal összekeverünk, és meleg helyen egy hónapig érleljük. Ezután csak le kell szűrni, és sötét üvegben tárolni. A köldök feletti részt bedörzsölve kiválóan megszünteti a puffadást, felfúvódást.

Azok a lányok, akik szép házasságot szeretnének, tegyenek a kelengyéjük közé majoránna levelet. Azok az asszonyok, akik szép házasságot szeretnének, főzzenek az uruknak finom majoránnás étkeket.

Majoránnás krumplifőzelék

Hozzávalók:
1 fej vöröshagyma
6 közepes burgonya
só, bors, majoránna, szerecsendió
6 evőkanál tejföl
2 evőkanál étkezési keményítő

Elkészítés: A vöröshagymát felkockázzuk, kevés olajon megdinszteljük. A burgonyát megtisztítjuk, felkockázzuk, és a hagymához adjuk. Hozzáadjuk a fűszereket, majd kevés vízzel felöntjük és puhára főzzük. Közben a tejfölt elkeverjük a keményítővel, majd a megfőtt burgonya levével kikeverjük. A tejfölös, keményítős elegyet a burgonyához adjuk, és egyet forralunk rajta.

Majoránnás sült krumpli

Hozzávalók:
1 kg vékony héjú burgonya
1 csokor friss majoránna
5 dkg vaj

Elkészítés: A burgonyát megmossuk, letöröljük, és héjastól hasábokra vágjuk. Egy nagy tepsit kivajazunk, beletesszük a burgonyát, hozzászórjuk a majoránna leveleit, és rádobjuk a megmaradt vajat felkockázva. Megsózzuk. Alufóliával lefedjük, és 200 fokon sütjük fél órát, majd fólia nélkül még kb. fél órát, míg szép piros lesz. Friss rozmaringgal is isteni.

Májas-majorannás csirkecomb sörben sütve

Hozzávalók:
4 db egész csirkecomb
4 db csirkemáj
2 db zöldpaprika
1 fej hagyma
4 gerezd fokhagyma
15 dkg reszelt sajt
majoránna
ételízesítő
bors

olaj
5 dl sör

Elkészítés: A csirkecombokat majorannával, sóval, borssal, ételízesítővel a bőr alatt is bedörzsöljük. A májból 1-1 darabot a bőr alá töltünk. Tepsibe tesszük, rárakjuk a vékonyra szeletelt hagymát és paprikát. Ráöntjük a kevéske olajat, valamint a sört. Alufólia alatt megpároljuk. Ha megpuhult, a zúzott fokhagymát rákenjük, és a reszelt sajttal megszórjuk. Visszatesszük a sütőbe addig, míg ráolvad a sajt.

Mustáros-majorannás hús
 
Hozzávalók:
80 dkg fehérpecsenye
2 fej vöröshagyma
2 evőkanál zsír
1 teáskanál őrölt paprika
3 evőkanál mustár
majoranna

 
Elkészítés: A fehérpecsenyét felszeleteljük. A 2 fej apróra vágott hagymát zsíron megdinszteljük, beletesszük a hússzeleteket. Amikor a hús levet enged, őrölt paprikával megszórjuk, és fedő alatt puhára pároljuk. A hús levét természetesen mindig pótoljuk. 3 evőkanál mustárt kevés hideg vízzel elkeverjük, felöntjük vele a hússzeleteket, meghintjük majorannával, majd 5-10 percig főzzük. Burgonyakrokettel kínáljuk.
 
 
Majorannás karaj
 
Hozzávalók:
1 kg karaj
2 evőkanál mustár
majoránna

bors
babérlevél
2 evőkanál reszelt torma
diónyi vaj
1 evőkanál liszt
1 dl tejföl
 
Elkészítés: A sovány sertéskarajt sózzuk, majoránnával bedörzsöljük, majd mustárral bekenjük. Tűzálló tálban ujjnyi vizet felforrósítunk, belehelyezzük a fűszerezett karajt, mellédobunk 1 babérlevelet, és lefedve, lassú tűzön puhára pároljuk. Ha elkészült, deszkára téve felszeleteljük. A levében 2 evőkanál reszelt tormát és diónyi vajat elkeverünk, végül 1 evőkanál liszttel elkevert 1 dl tejföllel besűrítjük. A felszeletelt karajt a mártásba visszatéve alaposan átforraljuk, majd burgonyapürével tálaljuk.

Ezek is érdekelhetnek

Friss