Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Majonézes padlizsánkrém grillezett csirkemellel krusztádban

90 perc
rafinált
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A tésztához:
  • 60 dkg liszt
  • 40 dkg vaj
  • 2 tojássárgája
  • A padlizsánkrémhez:
  • 2 tojássárgája
  • 4 dl olaj
  • 1 evőkanál mustár
  • fehérbors
  • 2-3 db padlizsán
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • A csirkemellhez:
  • 1 filézett vagy csontos csirkemell (természetesen a csont nem kell, ezért le kell egészben fejteni a melleket)
  • grill fűszerkeverék, de lehet gyros fűszerkeverék is

Elkészítés

Elkészítés: 1. A padlizsánkrémhez a sütőt begyújtjuk, betesszük egy tepsiben a sütőbe a megmosott padlizsánokat, és 5-10 perces forgatásokkal megsütjük. Akkor van kész, ha a héja összeesik.

2. Közben a 2 tojás sárgáját összekeverjük a mustárral, és lassan csurgatva hozzákeverjük a 4 dl olajat. Ezután sózzuk, cukrozzuk. Hozzákeverjük a citromlevet, ha szeretnénk, akkor bort és fehérborsot is adhatunk hozzá. Betesszük a hűtőbe.

3. Amikor a padlizsán kész, lehúzzuk a héját, és egy edénybe tesszük a húsát. Fogunk egy botmixert, és addig turmixoljuk, míg sűrű krémet nem kapunk (csomómentesre). Amikor kissé kihűlt a padlizsán, hozzákeverjük a majonézt, belereszeljük a hagymákat. Megkóstoljuk, ha kell, sózzuk, borsozzuk. Visszarakjuk a hűtőbe.

4. A csirkemelleket vékonyabb szeletekre vágjuk, majd kevés fűszerkeverékkel ízesítjük. Olívaolajat vagy napraforgóolajat hevítünk (egy keveset), grill vagy sima serpenyőben, gyakori forgatással mindkét oldalukat aranybarnára sütjük. Kiszedjük egy tányérra, és hagyjuk állni.

5. A tésztához a kimért lisztet a kimért vajjal morzsalékosra keverjük. Amikor a darás állag kész, jöhet bele a só és a tojások sárgája, ebből egynemű anyagot gyúrunk, majd kettéválasztjuk, és fél órára hűtőbe tesszük. Amikor kész, lisztes deszkára tesszük, kinyújtjuk. 1 buciból 5 korongnak kell kijönnie. A korongokat én muffintepsiben sütöttem, ha van muffinpapírunk, akkor azt kihajtjuk, és amekkora az átmérő (vagy forma nagyság mondhatni), akkora kiszúró kell. Amikor a korongok megvannak, belerakjuk a kivajazott formába. 180 fokos sütőben 15-17 perc alatt megsütjük. Amennyiben bolti tésztánk van, ha leveles, akkor is átgyúrjuk, mert különben ha vékonyra nyújtjuk, össze fog törni. Ha átgyúrjuk, akkor a tészta tészta lesz, és nem leveles.

7. Amikor a krusztádok (tésztakosárkák) megsültek, kicsit kihűtjük. A krémből mindegyikbe egyformán teszünk, és a csirkemelleket vékony csíkokra szeleteljük, 2-2 csíkot teszünk mindegyik krémes kosár tetejére. Esetleg ízlés szerint díszítjük!

Megjegyzés

Ha nincs kedvünk tésztát gyúrni, akkor vehetünk leveles tésztát (igazából vajas tészta a legjobb, de azt nehéz kapni). - robull

Ezek is érdekelhetnek

Friss