Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Majonéz teszt: Kiderült, melyik termék a legjobb

default user icon
MME
A majonézhez alapvetően nem kell más, mint tojássárgája és növényi olaj, ám a boltban kapható termékek még tartósítószert és adalékanyagokat is tartalmaznak. A Nébih Szupermenta csapata 22 flakonos majonézt vizsgált. 3 terméknél találtak problémát.

A majonéznek az év minden hónapjában szezonja van. Számos saláta, mártás alapanyaga. Ha nem akarjuk magunk elkészíteni, akkor a boltokban hatalmas kínálatból választhatunk. De nem mindegy, hogy milyet veszünk. A Szupermenta legújabb tesztjén a sokoldalúan felhasználható mártást vizsgálta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

A 22 ellenőrzött terméket ezúttal is „atomjaira” bontották a szakemberek. Megmérték – többek között – az erukasav növényi toxin és a PAH szennyezőanyagok, az allergének, de a tartósítószerek jelenlétét is. A flakonos mártások élelmiszerbiztonsági szempontból megfeleltek.

Megnyugtató, hogy a mustárt- vagy tojást nem tartalmazó majonézek valóban mentesek voltak ezen összetevőktől - írták a Nénih honlapján. Emellett az allergén anyagnak számító zellernek sem találták nyomát a szúrópróbaszerűen vizsgált termékekben a Nébih szakemberei. Négy, véletlenszerűen kiválasztott majonéz flakon esetében a kupakok összkioldódását is megvizsgálták, amelyek megfeleltek az uniós rendelet által meghatározott határértéknek.

Amivel akadtak problémák

A majonézekben jelen lévő tartósítószerek mennyiségét rendeletben szabályozzák. A 22 majonézből kettőnél a benzoesav – azaz a tartósítószer – tartalom kis mértékben meghaladta az előírt határértéket, így a felelős vállalkozásokkal szemben hatósági eljárás indult. Ezek a termékek nem kaphattak helyezést a kedveltségi vizsgálat rangsorában sem. Emellett szintén adódtak jelölési hibák.

A 22 majonézből összesen három terméknél adódott olyan probléma, ami miatt hatósági eljárás indult: az egyiknél jelölési hiányosságok, míg a másik két esetben minőségi és jelölési hiba miatt.

A különböző, enyhébb jelölési hibák miatt az élelmiszer-vállalkozókat figyelmeztetésben részesítik a szakemberek, és intézkedési tervet kell benyújtaniuk azok kijavítására. A határérték feletti tartósítószer jelenléte, azaz minőségi hiba miatt a Nébih felügyelői a két termék esetében összesen 300.000 Ft élelmiszer-ellenőrzési bírságot szabnak ki az érintett vállalkozásokkal szemben.

A kedveltségi vizsgálaton ezúttal is szakértő és laikus kóstolók pontozhatták a termékeket „vak-kóstolásos” módszerrel. A majonézek Szupermenta rangsora a külső megjelenés, a szín, az illat és az íz értékelésével alakult ki. A vizsgált termékek közül az Univer majonéz nyerte el leginkább a kóstolók tetszését. Második lett a Penny terméke, míg harmadikként a Reál majonéz végzett.

TESZT! SAJÁTMÁRKÁS LIGHT MAJONÉZ ALÁZZA A NAGY MÁRKÁKAT! >>>

TESZT! KÉT NAGY MÁRKA ÉS EGY MEGLEPETÉS A LEGJOBB MAJONÉZEK KÖZÖTT >>>

KONYHAI BAKIK ÉS MEGOLDÁSOK - 2. RÉSZ: ÍGY JAVÍTSD FEL A SZÉTESETT MAJONÉZT! >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss