Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Magyaros pacalpörkölt

> 90 perc
rafinált
megfizethető
6 adag
Hozzávalók
  • 2 kg pacal (tisztított, előfőzött, csíkozott)
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 db babérlevél
  • 2 tk fekete bors (szemes)
  • A főzéshez:
  • 20 dkg füstölt szalonna
  • 5 dkg zsír
  • 40 dkg vöröshagyma
  • 6 gerezd fokhagyma
  • 2 kávéskanál őrölt kömény
  • 20 dkg lecsóalap
  • 2 ek pirospaprika (őrölt)
  • bors
  • Piros Arany
  • csilipaprika
  • 2 dl vörösbor (száraz)
  • A tálaláshoz:
  • burgonya
  • savanyúság

Elkészítés

  1. Az abároláshoz a csíkozott, előfőzött pacalt felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi. Sózzuk, kettévágott vöröshagymával, babérral, borssal lassú tűzön kb. 1 órán át főzzük. A hagymát, a babért és a borsot eltávolítjuk, a levét leöntjük. A pacalt langyos vízben átmossuk, leszűrjük és lecsepegtetjük.
  2. A szalonnát vékony csíkokra aprítjuk, a zsírban kisütjük. A finomra vágott vöröshagymát a szalonna zsírjában megpirítjuk, majd ebben a zúzott fokhagymát is megfuttatjuk. Rátesszük a lecsóalapot, megszórjuk őrölt paprikával, belekeverjük a pacalt a szalonna bőrével együtt. Felöntjük annyi vízzel, amennyi szűken ellepi, fűszerezzük köménnyel, ízlés szerint sóval, borssal, csilivel és Piros Arannyal, majd lassú tűzön főzzük.
  3. Néha megkeverjük, a vizet szükség szerint pótoljuk. Addig főzzük, amíg majdnem puha lesz, majd vörösbort öntünk hozzá, és teljes puhulásig főzzük.
  4. Közben sós vízben megfőzzük a hasábra vágott burgonyát. A pacalpörköltet a főtt burgonyával és savanyúsággal kínáljuk.

Velős pacal bográcsban >>> 

Lecsós pacal bográcsban >>> 

Megjegyzés

A lecsóalap szezonban kiváltható 2-2 db friss paprikával és paradicsommal. - gaby53

Ezek is érdekelhetnek

Friss