Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Magyaros májgaluskaleves

60 perc
bonyolult
átlagos
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A galuskához:
  • 15 dkg sertésmáj pépesítve
  • 1 kicsi fej vöröshagyma nagyon apróra vágva vagy reszelve
  • 1 db zsemle tejben áztatva, kicsavarva
  • 1-2 evőkanálnyi étolaj
  • bors
  • majoranna
  • őrölt pirospaprika ízlés szerint
  • finomliszt szükség szerinti mennyiségben
  • A leveshez:
  • 1-1 szál sárgarépa és fehérrépa kis kockára vágva
  • 1 szelet zeller szintén kockázva
  • 2 db babérlevél
  • 2 közepes gerezd fokhagyma pépesítve
  • 1 kis fej vöröshagyma felaprítva
  • 1 szál zellerlevél
  • 1 kis csokor petrezselyemzöld
  • bors
  • őrölt kömény
  • ételízesítő
  • 1 csapott evőkanálnyi őrölt pirospaprika
  • 1 teáskanálnyi finomliszt
  • 1,5 liter forró víz

Elkészítés

Elkészítés: Először a galuska tésztáját készítjük el, mert hűtőben kell pihentetni legalább 30 percig. Egy kisebb edényben az olajon megdinszteljük a hagymát, hozzáadjuk a májat, és fehéredésig pirítjuk, majd a felsorolt fűszerekkel ízesítjük. A lángról levéve elkeverjük a pirospaprikával is. Belemorzsoljuk a tejben áztatott zsemlét, jól elkeverjük, ha már nem forró, hozzáadjuk a tojást és annyi lisztet, hogy kanállal szaggatható, közepes keménységű galuskatésztát kapjunk. Kis tányérra halmozva a hűtőben pihentetjük.

Ez idő alatt elkészítjük a levesalapot: a felkockázott zöldségeket a zsiradékon pároljuk kb. 5 percig, hozzáadjuk a hagymát, ha a hagyma is megpárolódott, meghintjük a liszttel, kis ideig pirítjuk, s a tűzről félrehúzva elkeverjük a pirospaprikával és felöntjük a forró vízzel. Hozzáadjuk a fokhagymát, a zöldfűszereket, és a felsorolt fűszerekkel ízesítjük.

Ha felforrt, lehet beleszaggatni a galuskát, majd addig főzzük, amíg a galuska megpuhul (kb. 10 perc kell neki).

Megjegyzés

A kis kockára vágott zöldségek gyorsabban puhulnak, a forró víz hozzáadása is jelentős mértékben csökkenti az elkészítési időt, ez az a leves, amit tovább tart előkészíteni, mint elkészíteni.

A receptet és a fotót T - t.vica

Ezek is érdekelhetnek

Friss