Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Magyaros ízek: így készíts tökéletes babgulyást otthon

Ha hirtelen fel kéne sorolni három jellegzetes magyar ételt, akkor szinte biztos, hogy a babgulyás közte lenne. Annyira gazdag ez a leves, hogy simán felér egy egytálétellel. Szigorúan még melegen, friss, ropogós kenyérrel tálaljuk. Aki szereti a tüzes fogásokat, az ne feledje a csípős paprikát sem. Ha kedvet kaptál hozzá, akkor itt egy tuti recept!

A tökéletes babgulyás elkészítése igényel némi időt és türelmet, de a végeredmény szinte biztosan kárpótol a konyhában tett erőfeszítésekért. A gulyás főzése közben fontos, hogy figyeljünk a folyadékmennyiségre is, mivel a hosszú főzési idő miatt hajlamos elfőni a levét. Pótoljuk, ha szükséges, na és persze a fűszerekkel se spóroljunk. A babgulyás frissen, még melegen tálalva az igazi, a friss, ropogós kenyér és a csípős paprika pedig nem hiányozhat mellőle. Ha egy igazán magyaros kajára fáj a fogatok, akkor érdemes kipróbálnotok ezt a receptet.

Hozzávalók:

  • 50 dkg tarkabab
  • 20 dkg füstölt tarja
  • 50 dkg marhagulyáshús
  • 1 szál füstölt kolbász karikázva
  • 3 szál sárgarépa felkarikázva
  • 1 szál fehérrépa felkarikázva
  • 1 db zellergumó zöldjével
  • 1 db t. v. paprika felkockázva
  • 1 db paradicsom
  • 2 fej vöröshagyma
  • 2-3 db burgonya
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor petrezselyem
  • 2-3 db babérlevél
  • 2 tk kömény
  • 1 ek édes-nemes pirospaprika
  • 1 ek zsír

A magyaros babgulyás pontos receptjét itt találod >>>

Elkészítés:

  1. Egy leveses fazékba rakjuk a zsírt. Felhevítjük, majd a marhahúst körbepirítjuk rajta. Ha színt kapott, kivesszük a fazékból, és a visszamaradt zsiradékra tesszük a felkockázott vöröshagymát. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a felkockázott paprikát is. Picit dinszteljük, majd a feldarabolt paradicsomot is beletesszük.
  2. Ezután visszakanalazzuk az előpirított húst a fazékba, megszórjuk pirospaprikával, fűszerezzük köménnyel és babérlevéllel, beledobjuk a felszeletet fokhagymát, a felkockázott füstölt tarját, aztán újra borsozzuk. Végül felöntjük annyi vízzel, ami éppen ellepi. Lefedve nagyjából 2 órán keresztül főzzük.
  3. Ha a hús már félig puha, hozzáadjuk az átmosott, előzőleg 24 órára beáztatott babot a zellerlevéllel együtt. Ha szükséges, újra sózzuk, borsozzuk, ha pedig úgy érezzük, akkor egy kevés vízzel is felönthetjük. Lefedve főzzük tovább nagyjából egy-másfél órán át.
  4. A következő lépésben a fazékba kerül a sárga- és fehérrépa, ízlés szerint a megpucolt, felkockázott zellergumó is mehet, majd a felszeletelt füstölt kolbász. Ha szükséges, pótoljuk a vizet, ízesítjük, majd további fél órát hagyjuk főni.
  5. Utolsó lépésben hozzáadjuk a meghámozott, felkockázott burgonyát, és addig főzzük, amíg megpuhul. Az elkészült babgulyást ízlés szerint erős paprikával és friss kenyérrel tálaljuk.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss