Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Magyarország Tortája 2022: íme a 6 döntős, cukormentes torta

default user icon
MME
Különleges ízpárosításokból idén sem volt hiány a Magyarország Cukormentes Tortája versenyen, melyet az Egy Csepp Figyelem Alapítvány 2012 óta minden évben megrendez a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai támogatásával. A hozzáadott cukrot nem tartalmazó torták között olyan alkotások is a zsűri asztalára kerültek, melyeket a versenyzők a füstölt pirospaprika, az ánizs, a kamut liszt, a zöldbanánliszt, a balzsamecet vagy éppen a csicseriborsóliszt felhasználásával álmodtak meg. De a slágerízeknek a „nagy klasszikusok” bizonyultak, mint az eper, a mandula, a málna és a túró.

Füstölt pirospaprika és kamut liszt a tortában? Különleges alapanyagok ismét a Magyarország Cukormentes Tortája versenyen. Kreatív készítési módok és exkluzív összetevők jellemzik a pályázott torták többségét idén is. A zsűri a budapesti Zila Kávéházban rendezett elődöntőn választotta ki a továbbjutókat. Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány és a Magyar Cukrász Ipartestület által kiírt versenyre 17 kreációval érkeztek a cukrászok.

A csütörtöki elődöntőn a verseny háromszoros győztese, Nándori László cukrászmester irányításával a zsűri összetett szempontrendszer szerint, anonim módon pontozta a tortákat. Az íz, a küllem és az újszerűség mellett a verseny jellegéből adódóan a szénhidrát- és kalóriaérték is befolyásolta a bírálókat a döntésben. A program elsődleges célja ugyanis, hogy a kiegyensúlyozott étrendbe illeszthetőek legyenek a kiválasztott édességek, melyeket bátran fogyaszthatnak a cukorbetegek és az egészséges életmód hívei is. A kreációk elkészítéséhez a cukrászok a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által ellenőrzött alapanyaglistáról választhattak.

A Magyarország Cukormentes Tortája verseny döntőjébe a következő torták jutottak be:

Csokoládé királyfi
Jánoska Cukrászda, Komárom - Sztaracsek Ádám és Szirmai Péter


Kék Duna keringő
Jánoska Cukrászda, Komárom - Sztaracsek Ádám és Szirmai Péter


Epres túrógombóc torta
Cake to go, Budapest - Sabján Adrienn


Szecsei szamócás
Hisztéria Cukrászda, Tápiószecső – Füredi Krisztián


Mamám-A
Kis Virág Cukrászda, Szeged – Gyuris László


Délibáb
Papp Cukrászda, Makó - Lawal-Papp Zsófia


Mikor kóstolhatjuk meg az ország tortáit?

A nyertest, csakúgy, mint a Magyarország Tortája győztesét, júniusban választja ki a zsűri. A két tortát augusztus elején ismerheti meg a nagyközönség, és augusztus 20-tól az ország számos cukrászdája árusítja majd. 

 

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss