Elárulták a készítők: ennyi szénhidrát van az ország cukormentes tortájában

Idén tizenharmadik alkalommal rendezték meg a Magyarország Cukormentes Tortája versenyt, a nyertes a Zöld Málna lett, amit a szegedi Reök Kézműves Cukrászda és Kávéház cukrászai alkottak meg.

Ahogyan azt mi is megírtuk, a Magyarország Cukormentes Tortája verseny, az Egy Csepp Figyelem Alapítvány és a Magyar Cukrász Ipartestület szervezésében azért jött létre, hogy ráirányítsa a cukrászok figyelmét a kiegyensúlyozott étrendbe illeszthető, hozzáadott cukrot nem tartalmazó sütemények iránti növekvő igényre.

Az idei nyertes torta, a Zöld Málna lett, amelynek alkotói Novák Ádám és Csonka László, a szegedi Reök Kézműves Cukrászda és Kávéház cukrászai. De hogyan született a nyertes torta? Erről kérdezte a Mindmegette a győzteseket.

Első lépések

„Miután kiírta az Egy Csepp Figyelem Alapítvány a versenyt és kiadták az alapanyag listát, hogy miket javasolnak a torta elkészítéséhez, elkezdtünk belőlük szemezgetni” – kezdte Ádám. Érdemes tudni, hogy a torták elkészítéséhez a cukrászok elsősorban a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által ellenőrzött alapanyaglistáról választhattak. „Mivel Lacihoz rendkívül közel áll az egészséges életmód, ezért nagyon sok hasznos ötletet adott a pisztáciás-málnás torta elkészítéséhez” – folytatta Novák Ádám.

Divatos, ízletes és egészséges

„Igazából a tavalyi döntős tortánkból merítettük az ötletet, ami hasonló színvilággal rendelkezett, a Tökmag málna 2023-ban a második helyezett lett. Most pisztáciával helyettesítettük a tökmagot, a málnát pedig rózsavízzel egészítettük ki, hogy még divatosabb és ízletesebb legyen a torta” – mesélte Csonka László. Hozzátette: „Egy szelet Zöld Málna energiatartalma 232,4 kcal, szénhidrát értéke 10,5 g, vagyis a cukorbetegek számára is jó választás lehet, de mindenkinek érdemes megkóstolni, aki ügyel arra, milyen összetevőkből áll, amit elfogyaszt.

Valakinek tesztelni is kell

„A rózsavíz és a málna nagyon jó párosítás, a pisztácia meg egy közkedvelt alapanyag, ők hárman pedig tökéletes harmóniát alkotnak” – mondta Ádám, aki így folytatta: „Mivel mi nem szenvedünk cukorbetegségben, ezért a legjobb tesztalanyok vagyunk ahhoz, hogy az édesítőszerekkel kísérletezzünk. Tudjuk, hogy ezeknek azért vannak bizonyos mellékhatásai, például puffadás vagy hasmenés, de olyan szinten sikerült beállítani az édesítőszerek mennyiségét a tortában, hogy azok nem okoznak semmiféle panaszt. A legfőbb célunk az, hogy olyan vendégeket is megszólítsunk a cukormentes tortával, akik inkább a cukros változatokat favorizálják. Szerintünk ez egy olyan édesség, amin nem lehet érezni, hogy édesítőszerrel készült”.

Az a nyerő, ami lazán készül

Ádám azt is elárulta, hogy a győztes torta két hónap alatt készült el, és a tapasztalataik alapján, azzal nyernek, amit lazán találnak ki, ilyenkor tud igazán szárnyalni a kreativitás. Az idei versenyre ugyanis három mentes tortával neveztek, ezek közül a Fűszeres Vilmos lett a második helyezett, a Zöld Málna pedig az első. A cukrászok úgy vélik, az lesz a nyerő, amire nem feszülnek rá.
A mentes torták mellett mindenképpen meg kell említeni, hogy a Magyarország Tortája 2024 verseny harmadik helyén a Fekete gyöngy végzett, amely Novák Ádám és Domonkos Noémi alkotása.

Magyarország Tortáit augusztus 19-től lehet megkóstolni a Magyar Ízek Utcájában, a Várkert Bazárban, és országszerte több száz cukrászdában. További információ, és augusztus 17-től a tortákat árusító cukrászdák listája elérhető a www.cukraszat.net weboldalakon. A cukormentes országtortát készítő cukrászdák listája felkerül még a www.magyarorszagcukormentestortaja.hu honlapra is.

Ezek is érdekelhetnek

Friss