Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Baj van! Széll Tamás is otthagyta a Magyar Gasztronómiai Egyesületet

default user icon
MME
A Magyar Gasztronómiai Egyesületet 13 tagja - köztük a Bocuse d'Or-győztes Széll Tamás is kilépett a Molnár B. Tamás vezette Magyar Gasztronómiai Egyesületből. Közleményükben azt írják, hogy az MGE vezetője saját hasznára akarja felhasználni a Bocuse d'Or-sikert. Molnár B. szerint arról van szó, hogy megindult a tülekedés az állami pénzekért.
A közlemény

„A mai napon kiléptünk a Magyar Gasztronómiai Egyesületből. Nehéz szívvel tesszük, hiszen az elmúlt évek során számos eredményt értünk el közösen. Sajnos Molnár B. Tamás éppen a magyar gasztronómia legutóbbi nagy sikere, a Bocuse d’Or európai döntőjében aratott magyar győzelem által biztosított rivaldafényt kihasználva döntött úgy, hogy támadást intéz a hasonló célkitűzésekkel létrejött gasztronómiai szervezetek ellen. A Bocuse sikere mögött néhány tucat ember több évi munkája van, melyből az MGE elnöke nem vette ki részét. Ennek fényében különösen visszatetsző, ahogy nyilatkozik.

Molnár B. Tamás a Magyar Bocuse Akadémiát és a Pannón Gasztronómiai Akadémiát ezekben a nyilatkozatokban nem szövetségesként, hanem riválisokként láttatja. Megítélésünk szerint az MGE elnöke nyilatkozatai nem a közös célok megvalósítását szolgálják. A jövőben ezért vele együttműködni nem tudunk, és nem akarunk.

Sajnáljuk, hogy erre a lépésre kényszerülünk. A Magyar Gasztronómiai Egyesület tagságának további sikeres munkát kívánunk" - olvasható a Magyar Gasztronómiai Egyesületből kilépő tagok közleményében, amit a chefpincer.hu tett közzé. 

A közlemény aláírói között van Széll Tamás, a Budapesten megrendezett Bocuse d’Or európai döntőjének győztese is. 

A közlemény további aláírói: Berkes Gyula, Bíró Lajos, Csapody Balázs, Deli János, Fekete Antonio, Hamvas Zoltán, Harmath Csaba, Herczeg Zoltán, Laczó Csaba , Molnár Attila, Nyíri Sándor, Zsidai Zoltán Roy.

Molnár B. Tamás szerint megjelent az állami pénz körüli tülekedés

A Molnár B. Tamás, a Magyar Gasztronómiai Egyesület (MGE) elnöke korábban elmondta a portálnak, hogy úgy látja a gasztronómia területén megjelent az állami pénz körüli tülekedés. A gasztronómiai szakértőt annak kapcsán kérdezték meg, hogy Zsidai Zoltán Roy és több étteremtulajdonos létrehozta a Pannon Gasztronómia Akadémiát. Molnár B .Tamás akkor azt is elmondta, hogy nem érzékelte, hogy az új szervezetbe lépne le az egyesületük tagsága. Szerinte az új szervezetet egy jól körülhatárolható vendéglátós csoport alapította. Mindemellett elképzelhető a szakadás is.

"Ami nem marad egyben, az nem marad egyben. Megjelent a területen az állami pénz, és az e körüli tülekedés, megjelent a bennfentesség, és nyilvánvaló, hogy e területen vannak rendszereken átívelő szakértők, akik minden körülmények közt tudnak építkezni. Építkeztek, építkeznek és fognak építkezni" - mondta Molnár B. Tamás.

Ugyanakkor az étteremtulajdonos Zsidai Zoltán Roy úgy nyilatkozott a chefpincer.hu-nak, hogy a Magyar Gasztronómiai Egyesület tagjaiból alakult Pannon Gasztronómiai Akadémia nem szervezeti kérdésekkel akar foglalkozni, hanem eredményekre összpontosít, amit az MGE-vel együttműködve kíván elérni. Zsidai szerint annak kell tárgyalnia a döntéshozókkal, akinek van tehetsége ahhoz, hogy diplomáciai jellegű beszélgetéseket folytasson.

„Attól még, hogy valaki egy szuperguru és szakértő, nem biztos, hogy a döntéshozókkal neki kellene tárgyalni" - nyilatkozta Zsidai a portálnak.

Ezek is érdekelhetnek

Friss