Elkészítés: Az élesztőt a langyos cukros tejben felfuttatjuk, a tojást és a sárgáját az olajjal simára keverjük. A lisztben elkeverjük a sót, hozzáadjuk a tojásos olajat, majd a langyos cukros tejjel felfuttatott élesztőt. és jól bedagasszuk. Meleg helyen 20-25 percig kelesztjük.
Amikor a tészta megkelt, lisztezett deszkán 0,5 cm vastagságúra nyújtjuk, majd 9 db 10 cm-es kört szúrunk ki. A köröket egyesével kissé kilapogatjuk, a közepétől lefele vágunk egy csíkot (itt fog kezdődni a tekerés). Minden egyes kört tekerés előtt vékonyan megkenünk olajjal. A külső vonal mentén feltekerjük úgy, hogy a hajtás alul legyen.
8 darabot sütőpapírral bélelt sütőlemezre teszünk egymás mellé úgy, hogy kb. 0,5 cm távolság legyen a kúpok között, mert még kelni fognak.
A maradék tésztából 16 db (8 db kívül, 8 db belül lesz) kb. 2 cm átmérőjű golyót csinálunk, vékonyan bekenjük olajjal, belehempergetjük a lenmag és a szezémmag keverékébe, és 2 darab segítségével kitámasztjuk a középen lévő 9. kúpot úgy, hogy a tekerés felfelé nézzen. A maradék 6 golyóval körberakjuk támasztékként. A másik 8 golyót is vékonyan megkenjük olajjal, és a magokba hempergetjük. Ezeket kívülre tesszük 2-2 kúp közé.
A maradék tésztából először 8 db 3 cm hosszú, 5 mm széles rudat sodrunk, amiket hosszában a kúpok közepére teszünk, utána 2 db vékony rudat sodrunk, összefonjuk, és a kalács köré tekerjük. Meleg helyen 45 percig kelni hagyjuk.
Ha megkelt, a golyók kivételével lekenjük a tojássárgás-tejes-olajos keverékkel, majd 170 fokra előmelegített sütőben szép aranybarnára sütjük.