Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

5 nyomós érv amellett, hogy mindennap együnk olajos magvakat!

A fenyőmagtól a dióig – a választék óriási. Ám ne csak nassolnivalóként gondoljon rájuk: építsd be étrendedbe is az ízletes magvakat, amelyek jótékonyan hatnak az egészségedre!
Csökkentik a diabétesz kockázatát

Aki hetente legalább egyszer megeszik néhány szem olajos magvat, az 8%-kal csökkenti a cukorbetegség kialakulásának kockázatát, derült ki egy amerikai kutatásból. Főleg a földimogyoró befolyásolja kedvezően a vércukorszintet.

8 CSÚCSSZUPER ÉTEL, AMITŐL OKOSABB LESZEL! >>>
Erősítik a csontokat

Kalciumra azért van szüksége a szervezetünknek, hogy a csontjaink ne váljanak törékennyé és porózussá. Ez az ásványi anyag nemcsak a tejtermékekben található meg, hanem az olajos magvakban is. 100 g mandula 252 mg, míg ugyanennyi mogyoró 225 mg kalciumot tartalmaz. Valamivel kevesebb van a paradióban (130 mg) és a pisztáciában (130 mg). A napi kalciumszükségletet (1000 mg) természetesen nem lehet csak a magvak rágcsálása révén fedezni, fontos a megfelelő tej- és sajtfogyasztás is!

Táplálék az idegeknek

Magas magnéziumtartalmuk miatt az olajos magvak a stressz legyőzésében is segítenek. Ez az ásványi anyag megnyugtatja az idegeket, és enyhíti a feszültséget. Főleg a kesudióban (270 mg/100 g) található meg, de a földimogyoróban (180 mg), a mandulában (170 mg) és a pisztáciában (160 mg) is jelen van. A napi ajánlott magnéziumadag kb. 300 g.

Védik a szívet

Mivel az olajos magvak nagy mennyiségben tartalmaznak többszörösen telítetlen zsírsavakat, segítenek egészségesen tartani a szív- és érrendszert. Rugalmassá teszik az érfalakat, megszüntetik a veszélyes koleszterin-lerakódásokat, így a magas vérnyomással, a szívinfarktussal és az agyvérzéssel szemben is védenek.

Különösen szívbarát a mogyoró, a földimogyoró, valamint a para- és a pekándió. Egyes vizsgálatok szerint a szívinfarktus kockázata 11%-kal csökkenhet, ha hetente elfogyasztunk kb. 16 g olajos magvat. Ez kb. 5 szem diónak, 3 szem paradiónak vagy 6 szem pekándiónak felel meg.

Fáradékonyság ellen

Nem csupán a fáradtság lehet felelős az állandó fáradtságérzetért – a vashiány miatt is ásítozhatunk. A legjobb vasforrás a pisztácia, amiből már 30 g fedezi a napi szükséglet negyedét. További vasforrások a fenyőmag, a mandula és a mogyoró.

Fantasztikus 5-ös

Dió: Csökkenti a szívinfarktus kockázatát.

Pisztácia: Vashiány és fáradékonyság esetén segít.

Mandula: Rengeteg csonterősítő kalciumot tartalmaz.

Földimogyoró: Csökkenti a cukorbetegség kialakulásának kockázatát.

Kesudió: Magas magnéziumtartalma miatt nyugtatja az idegeket.

Csak mértékkel!

Bár az olajos magvak nagyon egészségesek, a zsírtartalmuk is igen magas: a kesudió, a földimogyoró és a pisztácia 100 g-ja kb. 42-52 g zsírt tartalmaz. 10 dkg mandulában 54, ugyanennyi fenyőmagban 60, míg 100 g mogyoróban és földimogyoróban 62 g zsír rejtőzik. A legtöbb zsír a makadám- és a pekándióban található: 73, illetve 69 g.

Éppen emiatt érdemes nem nassolnivalóként, hanem kis adagokban, a főétkezésekhez (például salátában, müzliben) fogyasztani a magvakat.

Ezek is érdekelhetnek

Friss