hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Magos tönkölykenyér

MME MME
75 perc
megfizethető
Hozzávalók

Elkészítés

A hozzávalókból a legjobban bevált módszerünkkel kelt tésztát gyúrunk.

A lisztnek nagyjából az 1/3-át félreteszem, csak a 2/3-ával dolgozom egy ideig. A 2/3 mennyiségű liszthez alaposan hozzákeverem a sót, majd mélyedést vájok a közepébe, abba szórom az élesztőt, arra jön a méz, valamint úgy fél deci langyos víz. Az ujjammal kicsit megkavarom a vizes részt, majd konyharuhával letakarom, langyos helyen hagyom, hogy felfusson az élesztő.

Amikor az élesztő felfutott, hozzákeverem a magokat, a korpát, és még annyi vizet, hogy dagasztható, lágy tésztát kapjak. Alaposan összedolgozom, a fakanállal az edény falához „veregetem”, vagyis dagasztom a lágy tésztát, hogy hólyagosodjon, majd ismét letakarom, és várom, hogy kétszeresére keljen a tészta.

Amikor ez is megvan, hozzáöntöm az olajat, azzal is dagasztom, majd hozzágyúrom a többi lisztet, hogy kemény, nyújtható tésztát kapjak. Ezzel is hagyom kelni egy kicsit, majd úgy 1,5-2 centisre kinyújtom, sütőpapíros tepsibe teszem, és 60 fokon kelesztem még 15-20 percig (ha dupla olyan vastag, mint volt, akkor jó). Ezután felveszem a hőt 180 fokra, és így sütöm még 25-30 percig. Tűpróbával ellenőrzöm, hogy jó-e, mielőtt kivenném. Rácson hagyom kihűlni.

Megjegyzés

Eecept és fotó: Rachel és a csokigyár blog - MME

Ezek is érdekelhetnek

Friss