A kenyérsütést megelőző napon összeállítjuk az öregtésztát, mert 10-12 órán át pihentetni kell. Egy tálba beleöntjük a vizet, hozzámorzsoljuk az élesztőt, majd hozzáadjuk a lisztet is. Ezután alaposan összegyúrjuk, majd letakarva hagyjuk a konyhapulton 10-12 órán keresztül.
A magokat száraz serpenyőben illatosra pirítjuk, majd kiöntjük egy tálba, és ráöntjük a meleg vizet. Ezután félretesszük, kihűtjük.
Egy tálba szitáljuk a lisztet, majd összekeverjük a sóval és a burgonyapehellyel (a burgonyapehely el is hagyható). A liszt közepébe mélyedést készítünk, beleöntjük az olajat, a tejet, a vizet, és hozzáadjuk kisebb darabokra tépkedve az öregtésztát, a kihűlt magokat, a tetejére morzsoljuk az élesztőt. A tésztát kézzel vagy géppel elkezdjük dagasztani.
Kézi dagasztásnál összegyúrjuk a tésztát, majd a gyúródeszkára tesszük, és erőteljes mozdulatokkal elkezdjük gyúrni. Kb. 15 percig gyúrjuk, hogy a tészta szép sima, fényes és rugalmas legyen, és ne ragadjon sem a kezünkhöz, sem pedig a deszkához. Ha kissé még ragacsos lenne, akkor egy kevés lisztet még adjunk hozzá. Ezután visszatesszük az enyhén kilisztezett tálba, majd letakarva szobahőmérsékleten 30-35 percig kelesztjük.
Én kenyérsütőgépben dagasztottam meg a tésztát úgy, így először összekevertem a tálban a hozzávalókat, majd átraktam az üstbe, és elindítottam a kelesztő programot. Amikor végzett a gép a kelesztéssel, áttettem a tésztát az enyhén kilisztezett tálba, majd letakarva 35 percig kelesztettem.
A megkelt tésztát kiborítjuk az enyhén lisztezett deszkára, majd 4 egyforma darabra vágjuk. A tésztadarabokat egyesével gömbölyítjük, cipóvá formázzuk, majd fóliával letakarva 15 percig pihentetjük.
A cipókból kb. 55 cm hosszú rudakat sodrunk. A két rudat X alakban egymásra fektetjük, és eösszeteketjük őket. A két végét szorosan összecsípjük, és a fonatot gyengéden végiggörgetjük a deszkán. Ugyanezt elvégezzük a másik két tésztarúddal is.
Sütőpapírral kibélelünk egy kb. 35x45 cm-es tepsit, majd egymástól távolabb ráfektetjük a két fonatot. Ezután letakarjuk a fóliával, és szobahőmérsékleten 45-50 percig hagyjuk kelni.
A megkelt fonatokat ezután vízzel lepermetezzük, és megszórjuk mákkal.
A sütőt 220 fokra melegítjük, és az aljába egy tál vizet teszünk. A tepsit az előmelegített sütőbe toljuk, és a kenyereket 30 percig sütjük. Ezután kivesszük a vizes edényt, majd a hőfokot 200 fokra csökkentve a kenyereket szép aranybarnára sütjük.
Amikor készen van, elzárjuk a sütőt, majd egy fakanállal résnyire kitámasztjuk sütőajtót, és 5-10 percig bent hagyjuk a kenyereket.
Ezután kivesszük a tepsit a sütőből, a rácsra helyezzük a kenyereket, majd hideg vízzel lepermetezzük, és hagyjuk teljesen kihűlni.