Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Kell-e pótolni a magnéziumot? Íme a dietetikus válasza!

default user icon
MME
A szorongás, a stressz okozhat szívritmuszavart is. Ilyenkor elengedhetetlen az alapos orvosi vizsgálat, majd a megfelelő kezelés. Gyakori, hogy magnéziumpótlást, illetve az étrend megváltoztatását javasolja az orvos. Miért? Ennek jártunk utána.

Lehet, veled is előfordult már, hogy egy feszültséggel teli nap után úgy érezted, összevissza ver a szíved. Ilyenkor segíthet a magnézium. „A magnézium – egyebek mellett – segít az izmok működésében, így a szívizomra is jótékony hatással van, ezen felül a vérnyomás rendezésében is fontos szerepe tölt be, valamint csökkenti a stresszhatást” – mondja Kreisz Andrea dietetikus.

Egy kiegyensúlyozott, változatos étrend, amelyben jelen van a napi többszöri zöldség- és gyümölcsfogyasztás, általában fedezni tudja a napi magnéziumszükségletet úgy, hogy a napi magnéziumszükségletünk mintegy 10 százalékát ivóvízzel fedezzük. A fennmaradó mennyiséget kellene tehát megfelelő táplálkozással a szervezetünkbe juttatni. Ezt elsősorban magnéziumban gazdag élelmiszerek rendszeres fogyasztásával érhetjük el.

Magnéziumban gazdag élelmiszerek:

  • mélyzöld levelű zöldségek
  • diófélék és egyéb olajos magvak (különösen a tökmag)
  • banán
  • avokádó
  • száraz hüvelyesek (sárga borsó, lencse, szójabab)
  • teljes kiőrlésű gabonatermékek
  • makréla
  • lazac

Miért lehet kevés?

A táplálékainkban megtalálható magnézium hasznosulását gátolja, rontja egyebek között az oxalátsav (amely nagyobb mennyiségben található a sóskában, spenótban), a kalciumdús táplálkozás, a magas zsírtartalmú ételek, a szénsavas üdítők és egyes tartósítószerek (mint a benzoesav), valamint az alkohol túlzott fogyasztása. A hazai rossz táplálkozási tényezők: az alacsony zöldség- és gyümölcsfogyasztás, a túl zsíros és/vagy fehérjében gazdag táplálkozás, a szénsavas üdítőitalok rendszeres fogyasztása mind kedvez a magnéziumhiány kialakulásának. Egyes betegségek – például a különböző bélbetegségek –, vagy vízhajtók szedése szintén növeli a magnéziumhiány kockázatát, de megnő a szükséglet terhesség és szoptatás ideje alatt is.

Mit tehetsz?

Amennyiben valamilyen oknál fogva magnéziumhiány vagy megnövekedett szükséglet lép fel, szükségessé válhat étrend-kiegészítő szedése, arra azonban érdemes figyelned, hogy milyen készítményt választasz. Szerves és szervetlen magnéziumsók állnak rendelkezésre, de a felszívódásuk és a mellékhatásuk eltérő.

„A szerves magnéziumsók, mint a magnézium-citrát, a magnézium-orotát, a magnézium-laktát a legjobban felszívódó készítmények, ritkán okoznak bélrendszeri panaszokat. A magnézium-szulfát-tartalmú készítmények kevésbé szívódnak fel, s gyakran okoznak hasmenést. A magnézium-oxid és hidroxid készítmények megkötik a gyomorsavat, felszívódásuk savhiányos betegeknél nem jó” – hívja fel a figyelmet a dietetikus.

Arról sem szabad megfeledkezni, hogy egyes gyógyszereket, valamint a vas- és kalciumpótló készítményeket nem javasolt magnéziummal egy időben beszedni. Ilyen esetekben legalább 2,5-3 óra teljen el a kétfajta készítmény bevétele között. 

Ezek is érdekelhetnek

Friss