hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Máglyarakás klasszik

bonyolult
költséges
8 adag
Hozzávalók
  • Az alaphoz:
  • 5 db kifli (tejes, szikkadt)
  • 3 db tojássárgája
  • 8 dkg vaj vagy margarin
  • 4 dl tej
  • 1 ek cukor
  • 1csomag vaníliás cukor
  • A töltelékhez:
  • 8 dkg darált mák
  • 8 dkg cukor
  • 5 dkg dió
  • 4 db alma (nagyságtól függően)
  • 1 ek cukor az almához
  • pici vaj az alma párolásához
  • 1/2 db citrom héja
  • fahéj
  • baracklekvár
  • A tetejére :
  • 3 db tojásfehérje
  • 2 tk cukor
  • A formához:
  • 2 dkg vaj
  • zsemlemorzsa

Elkészítés

  1. Egy 24 cm átmérőjű tortaformát kivajazunk és zsemlemorzsával megszórjuk. A kifliket felkarikázzuk kb. 1 cm vastag darabokra.
  2. A tejet meglangyosítjuk, a cukrot és a vaníliás cukrot feloldjuk benne, majd hozzáadjuk a olvasztott vajat vagy margarint, valamint a tojások sárgáját.
  3. Az almákat meghámozzuk, 8 gerezdre vágjuk és vékonyra szeleteljük, majd egy serpenyőben kicsit megpároljuk, citromhéjjal és fahéjjal ízesítve. Kihűtjük.
  4. A kiflik felét lerakjuk az előkészített tortaformába, és kanállal adagolva meglocsoljuk a tejjel. Nem kell teljesen eláznia, de minden darab kapjon nedvességet! Rászórjuk a cukorral összekevert darált mákot. Befedjük a kiflikarikák másik felével, amit szintén meglocsolunk tejjel.
  5. A párolt almát és a sárgabarackot a kifli tetejére terítjük, amit megszórunk a durvára vágott dióval.
  6. Előmelegített sütőben, 200 fokon, kb. 15-18 percig sütjük (alsó-felső programmal), majd kivesszük a süteményt, és  170 fokra mérsékeljük a hőt, és az ajtót kicsit nyitva hagyjuk, hogy hűljön.
  7. A sütemény tetejére ráterítjük az időközben keményre vert tojáshabot, és a sütőbe visszatolva, a habréteg enyhe barnulásáig tovább sütjük. Ízlés szerint langyosan vagy hidegen tálaljuk.

    ÍGY LESZ TÖKÉLETES A TOJÁSHAB >>>

    ÍGY LESZ TÖKÉLETES A MÁGLYARAKÁS - 7 BEVÁLT TIPP >>>

    7 BOMBASZTIKUS MÁGLYARAKÁS RECEPT >>>

Ezek is érdekelhetnek