Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Máglyarakás a világ körül - Van, ahol madártejjel öntik nyakon a pékárut

default user icon
MME
Te is gondolkodtál már azon, hogy honnan ered az egyik legkedveltebb őszi-téli desszert, a máglyarakás neve?

Kifli, vagy kalács, tej, alma, lekvár, sok cukor, tojás és mazsola – ezek a máglyarakás legfontosabb hozzávalói, de ma már számos verzió létezik. A máglyarakás tulajdonképpen a magyarok kenyérpudingja, ami igazán pénztárcakímélő fogás, hiszen az alapanyagok többsége megtalálható a kamrában, és a hűtőben, így hónap végén sem kell bevásárolni miatta.



Minden országnak megvan a maga népszerű kenyérpudingja. Az alap a legtöbb helyen ugyanaz, vagyis szikkadt kifli, briós, zsömle, esetleg kalács. Aztán jöhet tetszés szerint a többi hozzávaló. Van, ahol ez szörp, kandírozott gyümölcs, whiskey szósz vagy juhar szirup. Hong Kongban például madártejet öntenek a pékárura és azt küldik be a sütőbe pirulni, végül szerecsendiót reszelnek a tetejére. Belgiumban – hasonlóan hozzánk - barna cukorral, fahéjjal mazsolával és almával turbózzák fel a kenyeret. Kanadábal természetesen juharsziruppal öntik nyakon a helyi máglyarakást.

A kérdés már csak az, hogy mégis miért hívják itthon máglyarakásnak ezt a süteményt , és van-e bármi köze a boszorkányokhoz? Nos, a szóbeszéd szerint nincs. Nevét, a tetejére halmozott lángokat formázó tojáshabról kapta, ami sütés közben megpirul és egy máglyarakás vörösen égő farakásához hasonlít.

MÁGLYARAKÁS recept >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss