Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

A 6 legjobb magliszt, és amiért szeretjük őket!

A paleolit étrendben nem megengedett a búza-és a kukoricaliszt fogyasztása, ezért, ha valaki eszerint él, és süteményt vagy kenyeret szeretne sütni, ezeket valamivel helyettesíteni kell. A maglisztek azért csodálatos liszthelyettesítők, mert tartalmazzák a magok értékes tápanyagait, és némi értékes rosttal kiegészítve pont olyan jól gyúrhatóak, mint a gluténos társaik. Nézzük melyik mire jó, és mit tudnak még!

A maglisztek a különböző magok hideg sajtolási maradványainak őrleménye. Az így nyert lisztek kiválóan alkalmasak a búzaliszt helyettesítésére. A gabonafélékkel ellentétben gluténmentesek. A glutén tartalmú gabonák a sütésnél a tészta ragacsossága miatt voltak kedveltek, és hosszú ideig a gluténmentes konyhában nagyon nehéz volt elszakadni a megszokott állagoktól, hiszen víz, vagy tojás hozzáadásával könnyen gyúrható kenyerek, sütemények készíthetők belőlük.

Ma már a glutén helyett számos rostot ismerünk, melyeket a maglisztekhez adva, a finomságok nem csak ízben és állagban lesznek nagyon hasonlóak a megszokottakhoz, hanem magasabb rosttartalmuk miatt az emésztésre is jótékony hatással vannak.

A maglisztek tartalmazzák a magok értékes tápanyagait, miközben az olajtartalom kinyerése után omega-6 tartalmuk jelentősen csökken. Mivel nem tartalmaznak olajokat, így sütésnél a transzzsír képződés is sokkal csekélyebb, mint az magőrlemények használata közben.  A különböző őrlemények, pelyhek az őrlési folyamat következtében könnyebben emészthetővé válnak.

Nagyon jól használhatóak sütemények, tészták, kenyerek készítésére, húsok, zöldségek panírozására.

NEM CSAK PALEÓSOKNAK: 10 SZUPER MINDENMENTES DESSZERT >>> 
A 6 legnépszerűbb magliszt:

Mandulaliszt:  E-vitamint tartalmaz, így segít a méregtelenítő folyamatok serkentésében, ellenállóképességünk erősítésében. Megakadályozza a koleszterin lerakódását az erekben.
Sok benne a B1-vitamin, a folsav, a riboflavin (B2-vitamin), a P-vitamin és a foszfor.
Gazdag ásványi anyagokban. A magnézium erősíti a csontozatot, serkenti a fehérjeképzést és fenntartja a szervezet kálcium-kálium egyensúlyát. Serkenti az emésztést, hatásos gyógymód a székrekedésre. A mandulaőrlemény kiválóan alkalmazható péksütemények, kenyerek készítéséhez. Naturális íze miatt jól fűszerezhető. 

Gesztenyeliszt: A gesztenyelisztet  napon szárított gesztenyék őrléséből nyerik. Mind kalóriatartalma, mind a szénhidráttartalma alacsonyabb, mint a búzaliszté. Magas keményítőtartalma miatt igen könnyen alkalmazható lisztféle, akár teljes mértékben kiváltható vele a búzaliszt. Magas rosttartalma miatt fogyasztása hozzásegíthet a normál bélműködéshez. Erőteljes aromája van, így akik kevésbé szeretik a gesztenye ízét, bátran keverjék egyéb paleolit lisztekkel. Kiválóan alkalmas tojásmentes sütemények, pékáruk készítéséhez. Gesztenyelisztből  készíthető a legfinomabb paleós palacsinta, de bármilyen kenyérhez, süteményhez  bátran használható.

Dióliszt: A dióbélből hagyományos sajtolással készült olaj zsírszegényített diópogácsájának őrölt formája a dióliszt. Kiváló alapanyag, süteményekben és kenyerekben visszahozza a teljes kiőrlésű hagyományos kenyér ízvilágát. Szintén lehet palacsinta tésztákhoz, lazacos halételekhez fogyasztani.

Szezámmagliszt: Hidegen préselt szezámmag őrleménye. A nagyobb szemcseméretének köszönhetően kiválóan alkalmas húsok panírozásához. A szezámmag a magas kalcium tartalmon kívül számos más ásványi anyagot és nyomelemeket is tartalmaz nagy mennyiségben: vasat, magnéziumot, káliumot, mangánt, rezet, foszfort, cinket, szelént -, ami miatt a szezámmag koncentrált ásványi anyag forrásnak számít. Könnyen emészthető, csökkenti a koleszterinszintet és gyorsítja a zsírégetést. Nagy mennyiségben tartalmaz cinket is, ami egy fontos nyomelem, számos fehérje alkotórésze, valamint sok enzimreakcióban vesz részt. Mivel nagy mennyiségű folyadék és zsiradék felvételére képes, sütés mellett alkalmas az ételek sűrítésére is. 

Lenmagliszt :  Nem csak a paleo, hanem más, allergéneket kerülő és alacsony szénhidráttartalmú diétába is remekül beilleszthető. A lenmagok vegyszermentes, hideg préselésével és őrlésével készítik. A lenmagra jellemző kellemes íze miatt remek alapanyag. Magas rosttartalmával hozzájárulhat a bélrendszer normál működéséhez.
Magas víz- és zsiradékfelvevő képessége miatt jó sűrítőanyag, de barnára színezi az ételt. Kiválóan alkalmas kenyerek, pékáruk sütésére. Szegfűszeg és fahéj hozzáadásával finom sütemények is készíthetők belőle.

Tökmagliszt : A héjmentes tökmagbelet hideg sajtolás után lisztté őrlik, így más lisztekhez hasonlóan fölhasználható. Magas fehérjetartalmának köszönhetően ajánlott vegetáriánusok számára is. Alacsony zsír és szénhidráttartlama miatt a fogyókúrázok is bátran használhatják. Továbbá fontos kiemelni magas magnézium és vas tartalmát is. Magas E-vitamin tartalmának köszönhetően segít megelőzni az érfalbetegségeket,  jótékony hatással bír a szív és érrendeszeri betegségekkel és az agyi működésre.

 Házigazdánk további receptjeit és cikkeit itt találod >>> 

Ezek is érdekelhetnek