Mindmegette.hu
Világkonyha
MME
*Ha még egyszer a világra jövök, olyan foglalkozást választok, hogy Berlinben lakjak, Párizsban éljek és Bécsben étkezzem.* Talán azért jó a bécsi konyha – mint a fenti idézetben Friedrich Ladislaus Rosenfeld osztrák író érzékelteti –, mert legalább olyan sok országból vett át ételeket, mint a bécsi nyelv szavakat.
Lehet, hogy Svájc ma az egyik leggazdagabbnak tartott ország, de ez nem mindig volt így. A magas hegyek gyönyörűek, de sokminden nem terem meg arrafelé. A svájci konyha ezért egyszerű alapanyagokat használ - viszont azokat ízesen, sokféle variációban tálalja. Most nem tradicionális raclette-receptek, sajtos ételek vagy csokis finomságok következnek, hanem igazi svájci ételek!
A tenger összes gyümölcse, a mediterrán zöldségek és gyümölcsök teljes skálája az asztalunkra kerül, ha Szicíliában járunk. A legtöbb persze a tenger gyümölcseiből, kecskesajtból, szárított paradicsomból és erdei gombákból lészül, amit nálunk nehéz beszerezni. Ám ezeket a receptet még itthon is elkészíthetjük…
Argentína népessége többnyire európai, csak kisebb részben mesztic vagy indián. Ezért aztán az olasz és a spanyol konyha hatása ma is érezhető az argentin étkezési kultúrán. De kialakulására hatott a francia, a német és a svéd kultúra is.
A finn konyha ötvöz keleti és nyugati elemeket egyaránt, a helyi hagyományok mellett a kontinens ízlésvilága is hatással volt a helyi ételekre. A pirogok készítésének fortélyait például az oroszoktól tanulták.
Thaiföld soha nem volt gyarmat, így konyhája is megőrizte eredetiségét. Ételeit a bőség, az öt alapíz harmonikus kombinációja jellemzi: az édes, a sós, a savanyú, a keserű és az égető zamatoké.
Skócia a természetimádók, a romantikusok és az ínyencek menedékhelye. Napjainkban a skót konyha reneszánszát éli, felelevenítik a régi recepteket, és új ízekkel is gazdagítják ételeiket a skótok, akik a róluk kialakult képpel ellentétben egyáltalán nem fösvények, sőt, legendás a hagyományos skót vendégszeretet.
Máltán egymást váltották a hódítók: a görögök, a rómaiak, a bizánciak, az arabok, németek, franciák, spanyolok, angolok. Így aztán nem csoda, ha a máltai konyha a sok-sok hódító nép ételeiből alakította ki sajátos, szelíd ízeit.
Malajziában három nép él egymás mellett: a maláj, a kínai és az indiai, így a háromféle konyha mindegyike magán viseli a másik kettő jellegzetességeit.
Az örmény konyha mai ízvilága hosszú évezredek alatt formálódott. Érezhető rajta az asszír, görög és perzsa hatás is. Fontos számukra a kenyér, olyannyira, hogy gyakran a reggelizem, ebédelek, vagy vacsorázom kifejezéseket úgy mondják: kenyeret eszem. A különféle kenyerek és lepények elkészítési módja anyáról leányra száll.